Через політичні події невідомо, чи почне Україна в Стамбулі шлях до НАТО

Четвер, 11 березня 2004, 13:22
Посол Польщі в Україні Марек Зюлковський заявляє, що в НАТО немає поділу країн на прихильників чи противників надання Україні членства в Альянсі.

Таку думку він висловив в інтерв'ю газеті "День", відзначивши, що навіть в Україні немає єдиної концепції з питання статусу відносин з НАТО.

Він не виключає, що Україна може розраховувати на початок програми "План дій для здобуття членства" (Мembership Action Plan, MAP), але для цього їй необхідно виконати всі політичні преамбули до нині діючого Плану дій Україна-НАТО.

"Безумовно, рівень МАР можливий, так само як можливий рівень інтенсифікованого діалогу [програма, яка передує МАР]. Не слід виключати також збереження нинішнього формату – Плану дій і щорічного Цільового плану", – зазначив Зюлковський.

Він також відзначив, що поки що тривають розмови і про рівень засідання Комісії Україна-НАТО на Стамбульському саміті, що має відбутися у червні 2004 року.

Зюлковський зазначив, що напередодні цієї події потрібно виконати "всі внутрішні завдання", про які йдеться у підписаних з НАТО документах.

"Навіть військова реформа робиться перш за все для самої України, а не для когось. Ми дуже раді, що ця реформа іде дуже успішно", – сказав Зюлковський.

"Але існують зауваження – стосуються вони виконання політичних преамбул до Плану дій. Нам потрібно знати, якого рівня виконання політичних преамбул можна очікувати від української сторони", – наголосив польський посол.

"Тому про майбутній результат зустрічі України з НАТО на Стамбульському самміті поки що зарано говорити", – додав він.

Зюлковський також наголосив на визначальній ролі, що може мати перший візит нового генерального секретаря НАТО до України, який відбудеться у квітні цього року.

Він також наголосив, що польська сторона має намір запросити міністрів оборони країн НАТО й України на конференцію у травні у Варшаві, аби за місяць до Стамбульського самміту з’ясувати, яким "має бути зміст діалогу між Україною і НАТО".

"Є багато можливостей, але однієї концепції немає. Можу нагадати зовсім недавні події, коли все вирішувалося фактично в останні дні – перед Празьким саммітом 2002 року. Зараз зовсім інша атмосфера, а тому немає підстав особливо зволікати", – додав він.

Зюлковський також заперечив, що в НАТО існує дві групи країн, які кардинально різняться своїм ставленням до України (Німеччина й Нідерланди однозначно вважають, що Україні зарано переходити до ПДЧ і достатнім є рівень щорічних планів, а Польща, США і Британія нібито більш позитивно ставляться до підвищення рівня співпраці України).

"Тут жодних "трикутників" чи "чотирикутників" немає. Триває дискусія – як поміж послами НАТО в Брюсселі, так і в Києві. Тут немає нових осей, "старої" чи "нової" Європи. Жодного розділу немає – мовляв, одні країни більш прихильно ставляться до України, а інші – менш", – зазначив польський посол.

"Існує, дійсно, пошук концепції... Перша – це максимальна програма, якої може досягнути Україна, – отримання статусу МАР. Наступна концепція – індивідуальний діалог. Іншу, виходячи з Distinctive Partnership Charter, яку було підписано шість років тому, можна було б назвати "Особливим партнерством заради членства". Це – новий формат. Чому б його не запровадити?" – запитав Зюлковський.

"Наступний підхід – мінімалістський: усе може залишитись на рівні Плану дій, співробітництво продовжуватиметься у форматі щорічних цільових планів", – додав він.

Зюлковський відзначив, що Польща схиляється до максималістського підходу. "До того, щоб піднятися до рівня МАР у відносинах Україна – НАТО. Деякі країни також підтримують нашу концепцію, але все це обговорюється. Залежатиме від політичних реалій цього діалогу", – зазначив посол.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News