Холод написав листа у Держдеп США, де пояснив, за що закрили "Континент"

Четвер, 11 березня 2004, 18:04
Голова Нацради України з питань телебачення і радіомовлення Борис Холод призиває США об'єктивно розглядати ситуацію, що склалася навколо радіо "Континент".

"Аналізуючи ситуацію в Україні, зокрема стосовно процесів у телерадіоінформаційній сфері, хотілося б з боку високопоставлених посадових осіб США бачити неупередженість до нашої держави, що впевнено йде шляхом демократичного руху", – говориться у відкритому листі Холода на адресу державного секретаря США Коліна Пауелла і глави Федеральної комісії з комунікацій Майкла Пауелла.

У листі відзначається, що 4 березня представник Держдепартаменту США Ричард Баучер на брифінгу виразив стурбованість припиненням роботи в Україні радіо "Континент", що транслювало, зокрема, програми радіо "Свобода", "Голос Америки".

"Представником Держдепартаменту США це було трактовано як "спроби української влади обмежити доступ громадськості до незалежної інформації, тобто хіба що не повернення України до часів тоталітаризму, коли закордонні голоси "глушилися", – говориться в листі.

Холод нагадав, що підприємство "Центр засобів масової інформації "Медіа-центр" (позивні "Радіо "Континент") 27 серпня 1995 року одним з перших в Україні одержав ліцензію на право мовлення на каналі 100,9 Мгц у Києві обсягом 12 годин на добу терміном на 5 років.

Через кілька місяців "Медіа-центр" звернувся до Нацради із заявою про збільшення обсягу мовлення ще на 12 годин.

Нацрада прийняла позитивне рішення, однак за право мовлення в додатковий час "Медіа-центр" не сплатив установлений законодавством ліцензійний збір, тому і не дістав права на таку діяльність.

"Однак радіостанція "Континент" проігнорувала це порушення вимог українського законодавства і самовільно стала вести мовлення цілодобово", – підкреслюється в листі.

23 грудня 2000 року в зв'язку з завершенням п'ятирічного терміну дії ліцензії радіо "Континент" Нацрада оголосила відкритий конкурс на частоту 100,9 Мгц. "Медіа-центр" брав участь у конкурсі, однак переможцем була визнана інша радіокомпанія (харківський "Онікс").

Незважаючи на це, "Континент" продовжував незаконно, без ліцензії і далі вести мовлення на цій частоті, а власники "Континенту" з 2000 року жодного разу не подавали документи на участь у конкурсах по ліцензуванню радіочастот.

Глава Нацради також нагадав, що "Медіа-центр" 28 листопаду 1996 року одержав від Української державної інноваційної компанії відповідно до договору позику в 400 тис. грн. (біля $250 тис. на той час). Кредит підлягав поверненню 31 грудня 1999 року.

Однак дотепер борг за винятком 5 тис. грн. (близько 1%) не повернуто. "Тобто, ТОВ "Медіа-центр" фактично є фінансовим банкрутом", – говориться в листі.

"Ми знаємо, що федеральні органи влади США дуже прискіпливо відносяться до структур, що вчасно не повертають у скарбницю кошти платників податків, і нам відомо, як приcкіпливо в ході ліцензування американських теле- і радіокомпаній відноситься Федеральна комісія з комунікацій до некредитоспроможних претендентів на телеканали і радіочастоти.

Чому ж тоді не береться до уваги ця негативна сторона діяльності "Медіа-центру" (Радіо "Континент")?" – підкреслює Холод.

Радіо "Континент" практично не готувало власних передач, віддавши майже весь ефірний час на частоті 100,9 Мгц іншої радіоорганізації, що також не мала ліцензії і на ретрансляцію програм закордонних радіостанцій.

Тобто, фактично мова йде про передачу радіочастоти в суборенду іншим мовникам, що забороняється українським законодавством.

Холод також підкреслює, що в Україні радіостанції "Свобода" і "Голос Америки" представлені в ефірі цілої низки українських радіостанцій як в обласних центрах України, так і на хвилях і провідній мережі першого каналу Національної радіокомпанії України.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

ДЕРЖДЕП США ЗАЯВЛЯЄ ПРО НАПАД НА ДЕМОКРАТІЮ В УКРАЇНІ

Радіо "Континент" закрили. Перед цим Шолоху погрожували люди Медведчука

Сергій Шолох: Люди Медведчука спочатку планували повісити вбивство Гонгадзе на Волкова і Кравченко. Потім – на Марчука


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...