ЄС ЗАБУДЕ ПРО УКРАЇНУ, ЯКЩО ДЕМОКРАТІЮ ДАЛІ БУДУТЬ ДУШИТИ

П'ятниця, 12 березня 2004, 09:47
Депутат Європарламент Ян Маріус Вірсма застерігає українську владу від утисків демократії, що може позначитися на європейській перспективі України.

"Якщо наприкінці цього року ми будемо аналізувати ситуацію в Україні і дійдемо висновку, що ситуація погіршилася, – це матиме негативні наслідки для стосунків України з ЄС", – сказав Вірсма в інтерв'ю українській службі Бі-Бі-Сі.

Вірсма зазначив, що в такому разі "дедалі більше людей в Брюсселі казатимуть: давайте забудемо про цю країну [Україну], вона ніколи не дійде до рівня членства в ЄС".

Ян Вірсма є співголовою комітету Європарламенту з питань зв’язків з Україною.

"Офіційно це є стратегією України – стати членом ЄС у майбутньому. Ця амбіція може стати реальністю, якщо Україна просуватиметься шляхом ринкової економіки, відкритого суспільства, незалежного судочинства, багатопартійної політичної системи", – додав також депутат Європарламенту.

Вірсма сказав, що нині складається враження, що влада вдається до спроб змусити замовкнути опозиційні медіа. Він каже, що це не трапляється з газетами і радіостанціями, які підтримують владу.

Вірсма сказав, що в четвер на засіданні Європарламенту розглядалася резолюція, "в якій ми висловлюємо серйозне занепокоєння щодо низки проблем у питанні ЗМІ в Україні, зокрема щодо закриття радіо "Свобода".

"Ми також висловлюємо занепокоєння щодо дивної ситуації навколо ухвалення поправок до Конституції. Європарламент хоче попередити тих, хто відповідальний за цю ситуацію, що він ретельно стежитиме за цими процесами нинішнього року, коли відбудуться президентські вибори", – додав Вірсма.

"Європарламенту важко сприйняти той факт, коли конституцією будуть маніпулювати, аби допомогти тим, хто при владі, виграти вибори. І – якщо здійснюватиметься тиск на опозиційну пресу", – сказав Ян Вірсма.

Речник Комісара ЄС із зовнішньої політики Кріса Паттена Дієго Орхеда в інтерв’ю Бі-Бі-Сі теж сказав про стурбованість Комісара ЄС щодо ситуації із ЗМІ в Україні.

"Пан Паттен добре усвідомлює незадовільність ситуації зі свободою преси в Україні і нещодавні закриття незалежних ЗМІ не є позитивним розвитком подій. Ми будемо й надалі оцінювати ситуацію".

Посол Великої Британії в Україні Роберт Брінкілі, перебуваючи в Донецьку, заявив про те, що його країна стурбована припиненням мовлення радіостанції "Континент", яка ретранслювала програми багатьох зарубіжних ЗМІ, в тому числі й Бі-Бі-Сі.

Він підкреслив, що коли виборець отримує інформацію від одного джерела, то це неповноцінна демократія.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування