Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чиж проти перевірки ЗМІ, але радить Томенку "не дути на холодне"

П'ятниця, 12 березня 2004, 13:06
Глава Державного комітету з телерадіомовлення Іван Чиж висловлюється за введення мораторію на перевірки державними органами засобів масової інформації в період передвиборної кампанії 2004 року.

"Я прихильник того, щоб такий мораторій був прийнятий", – підкреслив Чиж у п'ятницю на прес-конференції в Києві, повідомляє Інтерфакс-Україна.

При цьому він висловив переконання, що "це не повинно стати якоюсь панацеєю для каналів, для продюсерів, усіх, хто веде господарську діяльність". "Їм усе одно потрібно буде складати економічні відносини з державою, з бюджетом", – сказав Чиж.

У той же час, на його думку, на час передвиборної кампанії було б необхідно "все призупинити [перевірки], щоб зробити неможливими претензії до державних інститутів на предмет того, що ці перевірки використовуються як механізм впливу".

Глава держкомітету підкреслив, що під час виборів необхідно забезпечити "абсолютно прозорий механізм доступу до інформаційних ресурсів, і відповідно до законодавства України".

У той же час, за словами Чижа, ті канали, "за якими стоїть якийсь капітал, і якась політична сила, що презентує цей капітал, безумовно, будуть більш симпатизувати цій структурі, цьому політику".

"Але це все-таки виключення. У цілому, особливо що стосується державного мовлення, вони будуть дотримуватися законодавства. І саме такий мораторій був би не зайвим для того, щоб зняти цю проблему", – сказав Чиж.

У минулий четвер парламент не підтримав постанову про мораторії на перевірку ЗМІ в період кампанії по виборам президента України в 2004 році.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував на наступному засіданні погоджувальної ради розглянути питання про заслуховування в парламенті інформації уряду про ситуацію з засобами масової інформації в Україні і визначення розгляду в парламенті питання про мораторії.

***

Також глава Державного комітету з телерадіомовлення відкинув обвинувачення народного депутата Миколи Томенка (глава комітету з свободи слова й інформації, фракція "Наша Україна") про те, що Держтелерадіо проводить "тотальний збір інформації про журналістів".

Чиж заявив, що його Держкомітет проводить "моніторинг, паспортизацію й анкетизацію" засобів масової інформації і журналістів на прохання глави Національного союзу журналістів Ігоря Лубченка.

За його словами, до нього недавно звернувся Лубченко з проханням провести "своєрідний моніторинг і паспортизацію", а також надати анкети журналістам для того, щоб глава НСЖУ зміг використовувати дану інформацію для "соціального захисту" працівників українських ЗМІ.

Чиж підкреслив, що анкети будуть даватися журналістам, і вони за своїм бажанням зможуть їх заповнити. Він підкреслив, що подібні анкетування проводить і Верховна Рада, така ж практика існує й у ході "круглих столів", і ні в кого ніяких підозр вони не викликають.

"У цьому випадку глава комітету Верховної Ради з свободи слова дує на холодне", – сказав Чиж. На його думку, Томенку і главі Державного комітету з телерадіомовлення необхідно "сісти разом" і обговорити питання, зв'язані з засобами масової інформації. "Так що сенсації знову не вийде", – сказав Чиж.

Читайте також:

Про "інвентаризацію медіа-простору"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування