Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Голос України" не захотіла перетворюватися на рекламне агентство "ТНК"

П'ятниця, 12 березня 2004, 13:42
Редакція газети "Голос України" рішуче спростовує звинувачення у тиску на судові органи задля винесення останніми рішення на користь газети, висунуті проти неї компанією Торговий дім "ТНК-Україна".

Про це повідомляє УНІАН, посилаючись на прес-реліз, розповсюджений редакцією "Голосу України".

У документі повідомляється, що днями в ЗМІ була поширена заява ЗАТ "ТНК-Україна-Інвест", в якій головного редактора газети Анатолія Горлова було звинувачено у "прямому тиску на судові органи влади", "використанні адміністративного ресурсу для вирішення питань", "безпідставному звинуваченні" суду в порушенні основних принципів судочинства.

Одночасно "ТНК-Україна-Інвест" начебто заявило про готовність підписати мирову угоду з редакцією.

Однак, заявляє редакція "Голосу України", ці звинувачення є безпідставними. Керуючись ст. 126 Конституції України, яка забороняє вплив на суддів у будь-який спосіб, редакція до цього часу не робила жодної заяви в ЗМІ, в тому числі і в газеті "Голос України" стосовно спору, який виник із товариством "ТНК-Україна-Інвест".

Лише одного разу, йдеться в прес-релізі, головний редактор Горлов та журналіст газети Сергій Лавренюк, який є автором матеріалів, що оскаржувалися "ТНК-Україна-Інвест" в суді, на засіданні комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації поінформували депутатів про судові розгляди, однак при цьому, наголошує редакція, вони не давали жодних оцінок.

Враховуючи, що подальший розгляд справи в суді набуває дедалі ширшого розголосу, редакція газети також вирішила поінформувати про перебіг справи.

У червні 2003 року, повідомляє редакція, Дарницький місцевий суд м. Києва виніс рішення за позовом ЗАТ "ТНК-Україна-Інвест", ВАТ "Лисичанськнафтооргсинтез" та гр. Креденцера про спростування відомостей, що містились у п'яти публікаціях "Голосу України" у серпні-жовтні 2002 року.

У вересні того ж року Апеляційний суд м. Києва фактично підтвердив рішення суду, до того ж зобов`язавши автора публікацій, Лавренюка вибачитися перед позивачами.

Редакція газети та автор статей не погодилися з цим рішенням, подавши касаційну скаргу до Верховного суду України, де вона сьогодні і перебуває на розгляді.

Автори позовної заяви, зокрема, наполягають на тому, що рішенням суду не було враховано те, що на час підготовки і публікації матеріалів факти, викладені в них, відповідали дійсності; рішення судів та інші документи, на які посилався автор, на час публікації не були скасовані; також на тому, що не можуть бути спростовані фрагменти матеріалів, які є відтворенням документів чи які відповідають дійсності, але зачіпають честь, гідність, ділову репутацію позивачів; а також на тому, що згідно з чинним законодавством спростуванню не підлягають оціночні судження – критика, оцінка дій, гіперболи, алегорія, сатира.

Пізніше, у листопаді 2003 року, повідомляється у прес-релізі, ЗАТ "ТНК-Україна-Інвест" подало до Дарницького місцевого суду позовну заяву про відшкодування немайнової шкоди в сумі майже півмільйона грн., і в грудні цей позов було задоволено судом в повному обсязі.

Підставою стали саме рішення Дарницького місцевого та Київського апеляційного судів, про які йшлося вище.

Редакція газети, повідомляється у прес-релізі, вважає це рішення невмотивованим, вказуючи на ряд процедурних порушень, що мали, на думку редакції, місце при його прийнятті.

Тому, повідомляється далі, на рішення суду редакція газети та автор публікацій подали апеляційні скарги до Апеляційного суду м. Києва. Розгляд справи триває, зокрема чергове засідання призначено на 12 березня.

Редакція газети також уточнює, що мирову угоду ЗАТ "ТНК-Україна-Інвест" запропонувало тільки 10 березня, а не 5-го, як було заявлено в розповсюдженому прес-релізі, і пояснює, що її було відхилено редакцією газети та автором публікацій, оскільки умови угоди, на їхню думку, є неприйнятними.

Наприклад, угодою передбачено, що редакція має щомісячно безплатно публікувати протягом одного року позитивні матеріалі про ЗАТ "ТНК-Україна-Інвест" загальним обсягом 12 сторінок газети, а також один раз на місяць публікувати анонси (1/16 першої сторінки) цих матеріалів.

До того ж мито, сплачене редакцією та журналістом Лавренюком (майже 12 тис. грн. з кожного) за розгляд справи в апеляційному суді, не повертається.

Насамкінець редакція "Голосу України" також висловила впевненість в об'єктивності суду та надію на прийняття справедливого рішення.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування