Томенко навчатиме Холода і Чижа медійного законодавства?

П'ятниця, 12 березня 2004, 19:49
Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко звинувачує керівників інформаційного простору в незнанні медійного законодавства.

Про це йдеться у коментарі Томенка, який у п'ятницю поширила прес-служба Комітету ВР з питань свободи слова та інформації.

Томенко приводить твердження голови Нацради Бориса Холода, який продовжує стверджувати, що вимкнення радіо "Континент" відбулося законно.

"Припинення виходу в ефір Радіо "Континент" 3 березня 2004 року відбулося внаслідок дій "Укрчастотнагляду", представники якого у присутності представників Держкомзв`язку та центрального апарату МВС вимкнули передавач радіостанції і конфіскували техніку, всупереч законам України, що забороняють такі дії", – каже Томенко.

Голова комітету ВР також сказав, що "формальною підставою таких дій слугував лист Голови Національної Ради з питань телебачення і радіомовлення до Голови Держкомзв‘язку від 2001 року".

"Однак, – стверджує Томенко, – такий лист, відповідно до законодавства, не міг бути підставою для вимкнення радіостанції з ефіру ні в 2001, ні в 2004 році, оскільки рішення про вимкнення радіостанції з ефіру може ухвалити лише суд на підставі рішення Національної Ради, а не її голови".

"Голова Нацради має знати, що досі ніхто не скасовував рішення Нацради (за головування Петренка, який нині є заступником голови Держкомінформу) щодо продовження терміну дії ліцензії на мовлення радіо "Континент" до 10 років, – каже Томенко.

Томенко також стверджує, що "підвищення обізнаності із законодавством не завадить і голові Держкомтелелерадіо Іванові Чижу". Оскільки факт збору даних щодо державних та комунальних друкованих ЗМІ та їх журналістів, які Держкомітет телебачення і радіомовлення України наказав зібрати, викликав закономірний спротив громадськості і журналістів.

У листі, розповсюдженому Держкомтелерадіо через два дні, 18 лютого, вже стверджується, що відповіді на запитання, поставлені в анкетах, "мають надаватися з урахуванням вимог чинного законодавства".

"Таким чином, було визнано незаконність окремих питань, поставлених в анкетах. Однак, чиновники на місцях продовжують вимагати у журналістів і ЗМІ під різними видами погроз надати вказану інформацію до 26 березня цього року", – стверджує Томенко.

Томенко сказав, що "Чиж наголошує, що він підтримує запровадження мораторію на проведення перевірок ЗМІ державними органами в період передвиборчої кампанії. Однак, парламентсько-урядова коаліція на своєму засіданні ухвалила рішення не підтримувати цю ідею, що й засвідчило голосування 4 березня 2004 року, коли парламентська "більшість" проголосувала "проти" мораторію на перевірки ЗМІ, посилаючись на вимогу уряду".

"Отже, якщо вищезазначені державні органи справді хочуть діяти у відповідності до своїх декларацій, вони мають підкріпити їх діями щодо належного неухильного застосування чинного законодавства", – зазначає Томенко.

Читайте також:

Закон про вибори повинен оновити політеліту, а не закріпити партійну бюрократію

Сергій Шолох: Люди Медведчука спочатку планували повісити вбивство Гонгадзе на Волкова і Кравченка. Потім – на Марчука

Чиж проти перевірки ЗМІ, але радить Томенку "не дути на холодне"

Про "інвентаризацію медіа-простору"



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News