Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За те, що США звернули увагу на Україну, Кучма має дякувати Росії

Субота, 13 березня 2004, 18:58
Американський експерт з питань України Надя Дюк вважає, що поновлення уваги США до подій в Україні викликано складною політичною ситуацію у Росії.

Про це Надя Дюк сказала у інтерв'ю "Голосу Америки".

Надя Дюк, яка є директором відділу Європи та Євразії американського Національного фонду підтримки демократії, вважає, що справи в Україні з демократією виглядають краще, ніж в Росії, лише завдяки більш свідомому суспільству.

"Я не думаю, що український народ так легко піддається таким авторитарним впливам, як це відбувається в Росії", – сказала вона.

"Якщо порівнювати з Туркменістаном чи Узбекистаном, я би сказала, що і свобода слова, і розвиток недержавних організацій, і громадянське суспільство [в Україні] взагалі знаходиться на дуже високому рівні", – зазначила вона.

"Але коли порівнювати з сусідами України, тобто з Угорщиною, Словаччиною, особливо з Польщею, то кожного дня чуємо, що свобода слова в Україні занепадає, що громадянське суспільство також не розвинене до такого рівня. Хотілося б, щоб Україну тягнуло на Захід, а не на Схід", – додала Дюк.

Що стосується сьогоднішнього стану українсько-американських відносин, то, на думку Наді Дюк, однозначну оцінку дати складно. Білий Дім, Державний департамент та Конгрес по різному реагують на події в Україні, каже вона.

"У Держдепартаменті останній рік-два дуже мало аналізували, дуже мало дивилися на реальні події, що відбуваються в тому регіоні", – сказала вона.

"Тут треба також враховувати відносини з Росією. Росія має дуже великий вклад в анти-терористичну коаліцію, яку зібрала Америка. Тому, я думаю, те, що відбувалося в Україні, було на другому плані. А тепер після того, як державний секретар США Колін Пауел виступив з досить таким критичним виступом про демократію в Росії, то тепер Україну також розглядають в іншій перспективі", – сказала Дюк.

"Також дивляться, що попереду вибори, дивляться, що свобода слова занепадає, дивляться на зловживання адмінресурсом, що вже почалося. Видно, що зі сторони Держдепартаменту, Білого дому трохи щось міняється", – додала експерт.

Дюк також сказала, що і окремих конгресменів і сенаторів "дуже турбують" події в Україні, а вони мають "дуже великий вплив" на політику Державного департаменту CША.

Читайте також:

ДЕРЖДЕП США ЗАЯВЛЯЄ ПРО НАПАД НА ДЕМОКРАТІЮ В УКРАЇНІ



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування