З 2006 року третину українського парламенту складатимуть жінки?

Понеділок, 15 березня 2004, 09:52
З 2006 року третину українського парламенту, можливо, складатимуть жінки, якщо Верховна Рада підтримає проект закону про забезпечення рівних прав та можливостей для жінок та чоловіків.

16 березня відбудеться розгляд у першому читанні чотирьох відповідних законопроектів, найбільше шансів з яких мають проект №4415, поданий 19 народними депутатами, та урядовий законопроект №4415-1.

Обидва проекти передбачають встановлення 30% квоти для жінок у виборчих списках кандидатів у народні депутати України. Цей захід визнається як "тимчасовий спеціальний захід щодо утвердження рівності між жінками та чоловіками".

Він повинен бути скасований, коли "будуть досягнуті цілі рівності прав та можливостей жінок і чоловіків", рішення про що прийматиметься уповноваженим органом "на підставі результатів відповідних наукових та експертних досліджень".

Крім того, пропонується закріпити рівне представництво жінок і чоловіків у складі Центральної виборчої комісії, окружних, територіальних й дільничних виборчих комісій, комісій з проведення референдумів (з допустимою різницею в одну кандидатуру).

Комітет Верховної Ради з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин на чолі з Геннадієм Удовенком рекомендував парламенту підтримати депутатський законопроект.

Як відзначають експерти Лабораторії законодавчих ініціатив, законопроект Уряду є дуже подібним до проекту народних депутатів і різниться лише врахуванням вимог нормотворчої техніки та окремими уточненнями положень.

Як відомо, 62% українського електорату складають жінки. У парламенті IV скликання серед 450 народних депутатів лише 23 жінки (або 5,1% від загального складу), хоча одразу три жінки (Юлія Тимошенко, Катерина Ващук та Раїса Богатирьова) є лідерами парламентських фракцій.

За даними міжнародної організації Institute for Democracy and Electoral Assistance, що базується у Швеції, середній показник представленості жінок у національних парламентах складає трохи менше 15%.

"Жіноча квота" щодо представництва в національному парламенті у тій чи іншій формі існує більше ніж у 30 країнах світу. Наприклад, у Франції виборчим законом закріплений обов’язок рівного представлення (50/50) жінок і чоловіків у виборчих списках на національних та місцевих виборах.

Інформація Лабораторії законодавчих ініціатив


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування