ОБСЄ вважає, що надто пізно всі звернули увагу на те, що коїться в Україні

Понеділок, 15 березня 2004, 10:59
Зацікавленість міжнародної спільноти подіями, які відбуваються в Україні, є дуже значною, хоча занадто пізньою, вважає голова делегації Парламентської асамблеї ОБСЄ Тоне Тінсгард.

Про це вона заявила під час зустрічі зі спікером парламенту Володимиром Литвином.

"Краще пізно, ніж ніколи", – сказала вона, водночас підкресливши, що для всіх важливо, який шлях обере Україна. За словами Тінсгард, спостерігачів ОБСЄ і моніторинг, який вони проводять, треба сприймати як допомогу Парламентська асамблея ОБСЄ.

Тоне Тінсгард додала, що нинішній їх візит до України є "першим кроком з моніторингу президентських виборів в Україні".

Вона також висловила сподівання, що представники ОБСЄ, як і представники інших міжнародних організацій, будуть запрошені в якості спостерігачів на вибори президента України.

Литвин під час зустрічі наголосив, що Україна відкрита для діалогу з будь-яких питань, в тому числі і щодо виборів. Верховна Рада, підкреслив він, "буде виступати одним з гарантів прозорості і демократичності виборів, в тому числі ще й тому, що основні політичні сили, які матимуть кандидатів, представлені в українському парламенті".

Важливим чинником, зазначив Литвин, є "чітке законодавство" – зараз, зокрема, йде процес підготовки Закону про вибори президента України. Він, на думку голови Верховної Ради, може бути розглянутий вже цього тижня. Цей законопроект напрацьований і внесений представниками опозиції.

Рівність прав кандидатів, зокрема, щодо доступу до виборців та ЗМІ, є визначальною позицією українського парламенту, який слідкуватиме за дотриманням ключових норм виборчого законодавства, підкреслив Литвин.

Він також висловив впевненість, що можливість адміністративного впливу на перебіг виборів цього року буде суттєво обмежена, і зазначив, що роль адміністративного ресурсу часто перебільшують.

Такий інтерес до виборів в Україні Литвин пов’язує як з поштовхом, який європейська спільнота хоче дати Україні щодо подальшого розвитку демократії, так і з "геополітичним змаганням, яке триває у світі, і в якому певне місце відводиться і Україні".

Втім, за словами Литвина, оскільки ці вибори визначатимуть розвиток країни щонайменше на найближчі десять років, то "саме ми найбільше зацікавлені в тому, щоб ці вибори були чесними, прозорими і відбивали думку виборців".

Член "Нашої України" Ігор Осташ, який є заступником президента ПА ОБСЄ, повідомив, що у понеділок зранку відбулася зустріч делегації ПА ОБСЄ з лідером блоку "Наша Україна" Віктором Ющенком.

Крім того, на понеділок заплановано зустріч делегації з представниками дипломатичного корпусу, які будуть інформувати делегацію про події в Україні з їхньої точки зору. У вівторок делегація Парламентської Асамблеї ОБСЄ зустрінеться з представниками неурядових організацій.

Осташ сказав, що "рішення про направлення спостерігачів на президентські вибори від ОБСЄ уже прийняте".

"Хоч президент України і підтвердив те, що планує запросити ОБСЄ для спостереження за ходом передвиборчої кампанії та проведенням виборів Президента України, однак поки що Україна офіційно спостерігачів не запросила", – зазначив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування