ТИМОШЕНКІВЦІ ВИСУВАЮТЬ ЮЩЕНКА В ПРЕЗИДЕНТИ

Понеділок, 15 березня 2004, 11:42
Кандидатом Української республіканської партії "Собор" на наступних президентських виборах за будь-яких обставин стане Віктор Ющенко, було вирішено Центральною Радою партії.

Центральна Рада УРП "Собор" засідала в суботу та неділю в Пущі-Водиці під Києвом, повідомляє прес-служба партії.

Прес-служба зазначає, що партія візьме якнайактивнішу участь у передвиборчій кампанії, але "на роль простого виконавця вказівок центрального штабу не погоджується".

"Ми розуміємо персональну відповідальність Віктора Ющенка як лідера найбільшої опозиційної сили за успіх об'єднання всієї демократичної опозиції, і тому вправі вимагати від нього активних публічних дій", – йдеться в ухваленій Центральною Радою резолюції.

"Ми наголошуємо: громадськість повинна отримати чітку й недвозначну відповідь на запитання, яка команда прийде до влади після 31 жовтня і яку програму ця команда втілюватиме", – наголошується в резолюції.

У своїй доповіді голова партії, народний депутат України Анатолій Матвієнко приділив увагу політичній реформі.

Він зазначив, що він є переконаним прихильником реформи, але не в тому вигляді, як її намагається протягнути Банкова за допомогою комуністів і, на жаль, соціалістів.

"Неприйнятним у законопроекті № 4105 для партії залишається: позбавлення Президента ефективних важелів для здійснення своїх функцій гаранта Конституції; імперативний мандат депутатів; загальний нагляд прокуратури; відсутність гарантій для місцевого самоврядування", – вважає Матвієнко.

Тому Матвієнко вважає, що навіть позитивні моменти цього законопроекту (пропорційні вибори, спосіб формування відповідального перед парламентом уряду) буде з неминучістю дискредитовано правлячим режимом, "який подовжує собі існування щонайменше до 2006 року через механізм підконтрольної парламентської "більшості", сформованої залякуванням і купівлею голосів".

"Відтак депутатська група УРП "Собор" у парламенті проголосує за конституційні зміни лише тоді, коли перерозподіл повноважень у "трикутнику" президент-парламент-уряд набуде чинності після виборів у 2006 році на пропорційній основі парламенту, який відображатиме волю народу", – вважає Матвієнко.

У своїй доповіді Анатолій Матвієнко визначив найбільшу, на його думку, небезпеку для сьогоднішньої опозиції: зусиллями провладних ЗМІ в суспільну свідомість вкорінюється думка, начебто влада й опозиція в Україні є двома сторонами однієї монети, опозиція бореться з владою лише за доступ до ресурсів, навіть у разі перемоги опозиції народ нічого не отримає.

Мета цього плану політтехнологів Банкової, на думку Матвієнка, очевидна: поглибити зневіру значної частини виборців, їхню відстороненість від громадського життя, створити такі умови, за яких виборці будуть готові "продати" свій голос тому, хто заплатить за нього більше.

Лідер УРП "Собор" переконаний, що для забезпечення перемоги державницька демократична опозиція повинна довести: проти влади бореться весь народ, опозиція має стати тільки інструментом народу в цій боротьбі.

Для цього опозиція повинна не лише кликати народ на свої акції, а послідовно в кожному конкретному випадку захищати права і свободи конкретного громадянина й спільноти громадян.

УРП "Собор" в парламенті входить до складу фракції Блоку Юлії Тимошенко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування