Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СУД НАД ЛАЗАРЕНКОМ ПОЧАВСЯ. ВІН ЗАЯВИВ, ЩО ЗАРОБИВ ГРОШІ ЛЕГАЛЬНО І ЙОГО ВИПРАВДАЮТЬ

Вівторок, 16 березня 2004, 09:03
У Сан-Франциско розпочалися слухання у справі колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка. Його звинувачено зокрема у відмиванні 114 мільйонів доларів через американські банки.

Про це повідомляє українська служба Бі-Бі-Сі.

У заяві звинувачення, що містить 53 пункти, стверджується, що Лазаренко використовував політичну владу, аби створити мережу міжнародних банківських рахунків для відмивання коштів, отриманих незаконним шляхом.

Поміж джерелами коштів, зазначає агенція "Асошиейтед Прес", було названо схеми незаконного використання газового сектору, сільського господарства, житлобудування та інших галузей.

За повідомленням агенції, суддя виніс рішення, що, аби довести факт відмивання грошей у Сполучених Штатах, прокурорам доведеться продемонструвати, що Лазаренко і справді отримав ці гроші з порушенням українських законів.

Тим часом адвокати Лазаренка заявляють, що їхній підзахисний створив свої величезні заощадження цілком легально.

Так, за повідомленням агенції "Рейтер", адвокат Доран Вейнберґ заявив членам журі, що у ситуації, яка склалася у 1990-их роках в Україні, було цілком легальним отримувати прибутки за допомогою тих методів, які використовував Лазаренко.

Поміж ними юрист назвав, зокрема, купівлю підприємств за допомогою дешевих приватизаційних ваучерів, продаж на ринку товарів, отриманих за фіксованими державними цінами, та отримання довготермінових позик під малі відсотки у періоди дуже високого темпу інфляції.

За словами представників українського екс-прем'єра, він збирався витратити гроші на усунення від влади президента Кучми.

Під час процесу одним з ключових свідків стане колишній діловий партнер Лазаренка Петро Кириченко, який погодився свідчити у межах зізнання та угоди з американською владою. Захист заздалегідь наполягає, що ці свідчення не будуть неупередженими – саме через те, що є частиною угоди про визнання себе винним.

Інший адвокат Лазаренка, Девід Горовітц, повідомив у інтерв'ю перед началом процесу, що одним з доказів з боку захисту будуть аудіозаписи, зроблені колишнім співробітником охорони президента Леоніда Кучми майором Миколою Мельниченком.

Сам Павло Лазаренко в інтерв'ю агенції "Рейтер" заявив, що він "абсолютно" впевнений у виправданні.

Він, зокрема, зазначив: "Не лише тому, що я хочу в це вірити – але і тому, що я прочитав всі матеріали від початку до кінця, і я абсолютно переконаний у тому, що я – невинний".

Якщо Павла Лазаренка визнають винним, йому може загрожувати 20 років ув'язнення, або й більше.

Під час процесу, повідомляє "Асошиейтед Прес", будуть заслухані свідчення російською, українською, македонською, грецькою, французькою та голландською мовами.

Агенція "Асошиейтед Прес" також наводить слова самого Лазаренко, який сказав, що заробив свій капітал легально в умовах майже неврегульованої законом вільної ринкової економіки України. Прокурор же натомість заявила, що єдиним беззаконням був сам Лазаренко.

"Лазаренко був політиком лише у значенні "набиття свого власного гаманцю", – сказала прокурор Марта Борщ. "Він переводив гроші щоб зберегти їх від режиму Кучми", – зазначив адвокат Вайнберг.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування