Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зінченко вивчить, як СДПУ(О) нищить місцеве самоврядування і ЗМІ у Мукачевому

Вівторок, 16 березня 2004, 11:19
Голова Верховної Ради Володимир Литвин доручив своєму заступникові Олександрові Зінченку сформувати робочу групу та вивчити ситуацію, пов'язану з органами місцевого самоврядування в Тернополі і Мукачевому (Закарпаття).

Таке доручення він віддав у ході ранкового засідання парламенту у вівторок за вимогою фракцій "Наша Україна" і БЮТ.

Виступаючи з відповідною заявою, народний депутат Сергій Соболєв зазначив, що влада чинить постійний тиск на місцеве самоврядування та свободу слова.

"Події, які сьогодні відбуваються у Мукачевому та Тернополі, є знущанням влади над волевиявленням громадян, над буквою й духом закону та історичними традиціями України", – сказав Соболєв.

"У Мукачевому сьогодні діє нелегітимна влада. Водночас податкові органи чинять розправу над органами місцевого самоврядування міста Тернополя, органи СБУ були підключені до операції по перевірці місцевої ради селища Нова Водолага Харківської області", – зазначив він.

"Влада демонструє повну зневагу до судової системи та рішень судів, які підтвердили законність обрання мером міста Мукачевого Василя Петьовки. Сьогодні на чолі міста стоїть нелегітимно призначений Банковою намісник замість обраного громадою мера", – наголосив депутат.

Соболєв зазначив, що відповідальність "за беззаконня", яке діється щодо органів місцевого самоврядування, несуть "не лише особи, які готують протизаконні укази та ігнорують судові рішення, а і виконавці злочинних наказів".

Він зазначив, що "у кампанії репресій над місцевим самоврядуванням" вже задіяна і Генеральна Прокуратура, яка досі "жодним чином не відреагувала на порушення владою Конституції та законодавства у Мукачевому та Тернополі".

Фракції "Нашої України" та Блоку Юлії Тимошенко звернулися до голови Верховної Ради Литвина з вимогою направити групу народних депутатів на чолі із заступником голови ВРУ Зінченком для вивчення на місці ситуації, що склалась у Мукачевому та Тернополі, та доповіді інформації у парламенті.

Фракції пропонують включити до складу комісії голову тимчасової комісії по виборах у Мукачевому у 2003, а також голів профільних Комітетів Верховної Ради України Володимира Мойсика, Анатолія Матвієнка, Василя Онопенка, Миколи Томенка, Володимира Стретовича.

Фракції "Нашої України" та Блоку Юлії Тимошенко також вимагають звіту віце-прем’єр-міністра України з гуманітарних питань Дмитра Табачника з приводу ситуації в ЗМІ.

"Розправа над місцевим самоврядуванням супроводжується репресіями проти незалежних ЗМІ. До числа закритих за незалежність позиції українських ЗМІ додалися Мукачівська телерадіокомпанія "М-Студіо" та "Радіо-FM-Закарпаття", – зазначено в заяві.

"Тому ми наполягаємо на терміновому прийнятті проекту постанови про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у 2004 році (№4275), яким буде накладено мораторій на перевірки ЗМІ фіскальними органами на період до виборів президента України", – сказано в ній.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування