У Каліфорнії почався суд над Лазаренком: він збирався витратити гроші на повалення Кучми

Вівторок, 16 березня 2004, 12:47
О 8:30 ранку понеділка в Сан-Франциско відкрився судовий процес над Лазаренком. Подія, на яку чекали і до якої готувалися від 18 травня 2000 – моменту висунення Великим журі обвинувачень проти екс-прем'єра.

У залі зібралося значно більше людей, ніж традиційно приходило на досудові слухання, які тривали всі ці роки. Павло Іванович перед першим засіданням суду підстригся. І взагалі, виглядає він значно молодшим, ніж на фотографіях, оприлюднених тиждень тому агентством "Рейтер".

У перший день процесу прокурор і адвокат – протягом 50 хвилин кожний – вводили присяжних у курс справи. Журі – люди із зовнішністю, типовою для американської вулиці, але впадають в око і латиноамериканські та східні риси обличчя.

Головний обвинувач – Марта Борщ, зовні певним чином схожа на кінозірку Сігурні Вівер. Перед присяжними був поставлений екран, на якому прокурор за допомогою слайдів показала схеми роботи Лазаренка.

Лазаренко обвинувачується за 53 пунктами. Прокурор наполягає, що Лазаренко використовував свою владу для того, щоб створити "мережу міжнародних банківських рахунків для відмивання коштів, отриманих незаконним шляхом".

По суті, обвинувачення будується на трьох історіях діяльності Лазаренка в середині 1990-х років: агрофірма "Наукова", корпорація "Єдині енергетичні системи України" і купівля будинків для Кабінету міністрів.

У своєму виступі Борщ також згадала Юлію Тимошенко як творця корпорації "ЄЕСУ".

Обвинуваченню необхідно довести, що Лазаренко порушив закони США, коли в цих операціях провів гроші через американські рахунки.

Хоча доля Лазаренка тепер знаходиться в руках присяжних, суддя Мартін Дженкінс досконально вникає в суть справи і вміло диригує процесом.

Він виніс рішення, що для доказу провини Лазаренка прокурорам треба показати, що він і справді одержав гроші з порушенням законів України.

Саме на цьому будується захист Лазаренка – що він не порушував рідне законодавство, яке було в той час неідеальним і дозволяло українському екс-прем'єру проскочити крізь його діри.

Головний захисник Лазаренка – Доран Вейнберг. За словами місцевих журналістів, один із кращих адвокатів у Сан-Франциско. Звертаючись до присяжних тихим голосом, він часто складав перед собою руки – начебто в молитві.

Вейнберг почав життєпис Лазаренка з тих часів, коли майбутній український прем'єр у 18 років від народження пішов працювати трактористом. Торкнувся адвокат і умов, які виникли після розвалу СРСР. На його думку, у бізнесі могли квітнути ті, хто мав бажання.

Захист наполягає, що в середині 1990-тих років в Україні можна було законно одержувати прибутки за такими схемами, які використовував Лазаренко.

Вейнберг згадав про ваучерну приватизацію, про можливість перепродавати продукцію, куплену в держави за фіксованими цінами, про одержання кредитів під низькі відсотки, які були супервигідними в умовах гіперінфляції.

Говорячи про те, як Лазаренко міг поєднувати бізнес і владу, адвокат договорився ледь не до того, що Павло Іванович надавав консультативні послуги підприємцям. І за це одержував свою частку.

Потім – про політика Лазаренка. Він "почав становити загрозу альтернативи Кучмі, організувавши демократичну партію "Громада". Вейнберг пояснив, що Лазаренко переказував гроші за кордон, щоб "захистити їх від режиму Кучми" – тобто щоб їх сховати, а не відмивати.

Сенсацією пролунали слова адвоката, що Лазаренко збирався витратити гроші на усунення від влади Кучми.

Втім, у своєму виступі прокурор Борщ відзначила, що Лазаренко був політиком лише в значенні "набивання свого власного гаманця".

Тимошенко Вейнберг представив як реформатора газового ринку, людину, яка "наступила на хвіст олігархам". Корпорація ж "ЄЕСУ" своїм прикладом довела, що можна робити ефективний бізнес на газовому ринку.

Колишній друг – сьогодні ворог

Одним з головних свідків прокурорів буде колишній бізнес-партнер Лазаренка Петро Кириченко, який погодився співпрацювати з урядом США. Ймовірно, він дасть свідчення проти Лазаренка.

У той же час Борщ згадала, що будуть й інші свідки, яким наданий імунітет в обмін на інформацію.

Щоправда, адвокат відразу звернув увагу присяжних, що Кириченко був другом Лазаренка і став його ворогом під впливом кон'юнктури – "коли шанси обрати іншого, демократичного президента в Україні були практично вичерпані".

Вейнберг також звернув увагу, що хоча Кириченко був близьким до Лазаренка, керував усіма його рахунками, США вчинили з ним зовсім інакше, ніж з екс-прем'єром. Кириченку дозволили жити з родиною в Каліфорнії (місцевість Бей-еріа) і навіть не зняли 40 мільйонів доларів з його рахунків.

Адвокат наполягав на тому, що Кириченко не може бути об'єктивним – оскільки від свідчень залежить його особиста доля.

На пропадуть і результати праці команди прокурорів і адвокатів в Україні. Вейнберг повідомив, що присяжним покажуть відеозаписи допитів свідків в Україні: "Ви побачите обличчя людей і побачите, що вони давали свідчення під тиском. А ті, хто говорив на користь Лазаренка, сиділи або сидять у в'язниці".

Як повідомляє агентство "Ассошіейтед Прес", у рамках процесу "США проти Лазаренка" будуть заслухані свідчення російською і українською мовами, а також македонською, грецькою, французькою й голландською.

Лазаренко: "Я – невинний"

Скільки триватиме суд над українським екс-прем'єром – невідомо. Раніше Марта Борщ говорила, що це займе не менш 10 тижнів. Сам Лазаренко називає приблизно такий самий термін – три місяці.

Якщо Лазаренко визнають винним, йому може загрожувати 20 років ув'язнення або навіть більше. У той же час він може опротестувати вердикт присяжних суду Північного округу Каліфорнії у вищих інстанціях.

Під час першого засідання сам Лазаренко не вимовив жодного слова. Як і під час досудових слухань, він сидів у навушниках, де йшов синхронний переклад російською мовою. І весь час робив нотатки у блокноті. Час від часу в нього починався невеликий нервовий тік. Утім, ті, хто пам'ятають його по Україні, також відзначали таку особливість екс-прем'єра.

Уже поза стінами зали суду Лазаренко в інтерв'ю агентству "Рейтер" заявив, що він "абсолютно" впевнений у виправдувальному вироку. "Не тільки тому, що я хочу в це вірити, але і тому, що я прочитав усі матеріали від початку до кінця, і я абсолютно переконаний у тому, що я – невинний", – сказав він.

В інтерв'ю місцевому телебаченню Лазаренко не став коментувати процес, а демонстративно дав слово своєму адвокату. Деніел Горовіц заявив стримано: "Ми віримо в американське правосуддя".

Горовіц – другий адвокат Лазаренка – більше спеціалізується на політичних заявах. Про те, наприклад, що Павла Івановича в Україні переслідували за його опозиційність. Оптимізму захиснику додає дозвіл судді Дженкінса використовувати записи Мельниченка як доказ у рамках процесу "США проти Лазаренка".

______________
Читайте також:

Тимошенко їде до США на суд Лазаренка?

У СУДІ НАД ЛАЗАРЕНКОМ БУДУТЬ ЗАПИСИ МЕЛЬНИЧЕНКА. ПОТІМ ВІДКРИЮТЬ СПРАВУ ПРОТИ КУЧМИ?

В Америці Лазаренко посивів і став активним українським політиком

СУД НАД ЛАЗАРЕНКОМ ПЕРЕНЕСЛИ. Присяжним покажуть його маєток

Генпрокуратура стверджує: Лазаренко дав 150 тисяч доларів на підготовку убивства Волкова і Бакая

Тяжкі передчуття або Синдром Вавілова

Лазаренко: піввіковий ювілей

Лазаренко змінює захист в Америці

Андрій Вавилов про свідчення в справі Лазаренка

США vs Лазаренко. Частина 3

США vs Лазаренко. Частина 1

США vs Павло Лазаренко. Частина 2. Чорномирдіна хочуть допитати

Справа Лазаренка: важливий свідок захисту Кучма відмовився давати свідчення

США просять про допит українського президента

Чому будуть допитувати Марчука, Волкова і Бакая

Справа "США проти Лазаренко": про що б запитували Кучму?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
13:25
У Києві прощаються з письменником і громадським діячем Дмитром Капрановим
13:19
Співвласник "Космолоту" заявляє, що українські чиновники вимагають в нього мільйони євро – FT
13:01
Проєкт української фотографки Юлії Кочетової переміг у World Press Photo 2024
12:59
Удар по аеродрому в Джанкої: ГУР повідомило про ураженння 4 установок С-400 ворога
12:50
футболЛунін про серію пенальті проти "МанСіті": Ми готувалися до всіх можливих пенальтистів і вирішили ризикнути
12:47
Розвідка Британії: Чорноморський флот РФ суттєво знизив активність та ховається у Новоросійську
12:43
МВС: Жодного випадку контрабанди зброї з України не зафіксовано
12:39
оновлено В Україні вила тривога: у Дніпрі пролунали вибухи
12:30
Росіяни вдарили по Дніпровському району: є поранені, спалахнули пожежі
12:26
СБУ викрила чоловіка, який на шкільному автобусі возив росіян на ротацію з Харківщини
Усі новини...