Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Донецькі" оголосили Польщі бойкот

Вівторок, 16 березня 2004, 17:34
Корпорація "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД, Донецьк) відмовляється брати участь в приватизації інших польських об'єктів до з'ясування ситуації з металургійним комбінатом "Huta Czestochowa".

Про це, як повідомляє Інтерфакс-Україна, заявив журналістам голова ради директорів ІСД Сергій Тарута після ініційованої польською стороною зустрічі з віце-міністром держмайна Польщі Анджеєм Шараварським в Варшаві у вівторок.

Тарута констатував, що Шараварський запропонував ІСД взяти участь в приватизації інших об'єктів Польщі.

"Наша позиція залишається чіткою і послідовною: первинним предметом зацікавленості для ІСД залишається "Huta Czestochowa", тому поки польська сторона не ухвалить рішення, яке повністю відповідає правилам тендеру, про проведення переговорів по інших об'єктах говорити немає сенсу, про що і був проінформований представник держмайна Польщі", – пояснив голова ради директорів ІСД.

ІСД запропонував створити спеціальну комісію із залученням відомих міжнародних експертів для оцінки результатів тендеру з приватизації комбінату "Huta Czestochowa S.A.".

"Ми сподіваємося, що процедура проведення тендеру отримає об'єктивну оцінку, і уряд Польщі ухвалить правильне рішення", – зазначив Тарута в інтерв'ю журналістам після цієї зустрічі.

При цьому він додав, що якщо після висновків комісії рішення про приватизацію "Huta Czestochowa" залишиться на користь LNM, це стане сигналом, який свідчитиме "про небажання Польщі бачити на своїй території український капітал".

"Якщо міндержмайна Польщі вважає свої дії чистими і прозорими, нехай опублікує обидві оферти: ІСД і LNM – громадськість сама зробить висновки", – запропонував голова ради директорів ІСД.

Прогнозуючи подальший розвиток подій, він не виключив судового розгляду по ситуації навколо приватизації меткомбинату "Huta Czestochowa" компанією ІСД.

Як повідомлялося, раніше українська корпорація спростувала ряд заяв польського віце-міністра держмайна про нібито об'єктивні причини відмови у визнанні ІСД переможцем цього конкурсу. На думку низки польських і світових ЗМІ, аргументи польської сторони не витримують критики.

Так, "Gazeta Wyborcza" з посиланням на представників сейму Польщі пише, що вибір LNM в якості інвестора підприємства створює загрозу монополізації польської металургії, а "Puls Biznesu" вважає ситуацію з "Huta Czestochowa S.A." політичною провокацією, результатом якої стане охолодження відносин Варшави з Києвом.

"Gazeta Wyborcza" також зазначає, що згідно з висновками юридичних компаній "Кунахович, Слюсарек і компаньйони", а також "Weil, Gotshal і Manges", проведеними на замовлення ІСД, в процесі продажу акцій "Huta Stali Czestochowa", а також майна АТ "Huta Czestochowa" було порушено польське законодавство, тому договір за підсумками тендеру може бути анульований в судовому порядку.

Крім того, експерти і парламентарії польського сейму дивуються, яким чином LNM вдалося направити нові пропозиції вже після закінчення конкурсу.

ІСД заснований в 1995 році, є промисловим об'єднанням, що володіє великими пакетами акцій провідних підприємств гірничо-металургійного комплексу України. Здійснює також проекти у вугільній і енергетичній сферах.

За підсумками "Рейтингу найбільш резонансних подій" в економічному житті України, в лютому ситуація з "Huta Czestoсhowa" зайняла позицію №1: скандал навколо приватизації "Huta Czestochowa" 195 разів згадувався в ЗМІ, випередивши за цим показником навіть виключення України з "чорного списку" FATF (2 місце, 190 згадок).


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування