Депутати проти того, щоб 1/3 парламенту була жінками. Cоратник Тимошенко думає, що це принизливо

Вівторок, 16 березня 2004, 18:59
Верховна Рада не підтримала жоден законопроект про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Депутатами розглядались у першому читанні чотири відповідні проекти, найбільше шансів з яких мали проект №4415, поданий 19 депутатами – переважно жінками, та урядовий законопроект №4415-1.

Обидва проекти передбачали встановлення 30% квоти для жінок у виборчих списках кандидатів у народні депутати України. Цей захід визнавався як "тимчасовий спеціальний захід щодо утвердження рівності між жінками та чоловіками".

Він повинен був бути скасований, коли "будуть досягнуті цілі рівності прав та можливостей жінок і чоловіків", рішення про що мало прийматись уповноваженим органом "на підставі результатів відповідних наукових та експертних досліджень".

Крім того, пропонувалось закріпити рівне представництво жінок і чоловіків у складі Центральної виборчої комісії, окружних, територіальних й дільничних виборчих комісій, комісій з проведення референдумів.

Найбільше голосів здобув депутатський законопроект – 215 народних депутатів підтримали закріплення обов’язкової 30% квоти. Законопроект не підтримали майже в повному складі фракції комуністів, БЮТ, Аграрної партії, група "Народовладдя".

Народні депутати також не погодились відправити законопроекти на повторне перше читання.

Обговорення законопроектів супроводжувалося палкою дискусією серед депутатів. Анатолій Доманський з фракції КПУ виступив проти встановлення 30% квоти для жінок. "Хто буде дітей народжувати?!" – сказав він, чим сильно розвеселив спікера Литвина.

Представник БЮТ Олександр Турчинов сказав, що "квотування жінок – це принизливо для них". Водночас член СПУ Микола Рудьковський нагадав, що в Європі жінки більш масово представлені у законодавчих органах. Збільшення жінок у парламенті також вимагає від України Рада Європи, сказав депутат.

Після провалу законопроектів Рудьковський нагадав у коментарі "УП", що в законі про вибори, який мають розглядати в четвер, на друге читання виноситься затвердження норми про 20% квоту для жінок.

Як відомо, 62% українського електорату складають жінки. У парламенті IV скликання з 450 народних депутатів лише 23 жінки (або 5,1% від загального складу), хоча одразу три жінки (Юлія Тимошенко, Катерина Ващук та Раїса Богатирьова) є лідерами парламентських фракцій.

За даними міжнародної організації Institute for Democracy and Electoral Assistance, що базується у Швеції, середній показник присутності жінок у національних парламентах складає трохи менше 15%.

"Жіноча квота" у парламентах у тій чи іншій формі існує більше ніж у 30 країнах світу. Наприклад, у Франції виборчим законом закріплено обов’язок рівного представлення (50/50) жінок і чоловіків у виборчих списках на національних та місцевих виборах.

"Українська правда", "Лабораторії законодавчих ініціатив"

Детальніше про провалені законопроекти та результати голосування дивіться тут



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування