Григоришин обвинувачує Медведчука в новій спробі забрати заводи й обленерго?

Вівторок, 16 березня 2004, 19:49
Російський бізнесмен Костянтин Григоришин висловив здивування з приводу арешту приналежних його структурам активів українських підприємств і оцінив дії судових органів України як неправові.

Про це він заявив агентству "Інтерфакс-Україна" по телефону з Москви.

Як повідомлялося, Шевченківське райуправління юстиції Києва 15 березня наклало арешт на рахунки в цінних паперах, відкриті в банку "Креді Ліоне Україна" (Київ) офшорними компаніями "Craftex Ltd", "Technolux Ltd", "Metroimpex Ltd", "Trade-Invest Group Ltd", "Energy Standard Group SA".

Консорціум "Металургія" (Запорожжя) повідомив у прес-релізі, що в такий спосіб виконано рішення суду Орджонікідзевського району Запоріжжя про забезпечення позову до колишнього гендиректора консорціуму Анатолія Головка і ЗАТ "Ліберті Маркет" про відшкодування майнового збитку.

Прес-служба відзначає, що за даними ряду ЗМІ, зазначені офшорні компанії пов'язані з російським бізнесменом Костянтином Григоришиним.

"Зазначені заходи вжиті в рамках дій "Металургії" з повернення раніше незаконно відчужених колишніми посадовими особами консорціуму пакетів акцій великих українських підприємств", – повідомляється в прес-релізі.

У свою чергу Григоришин заявив, що не бачить логічного зв'язку між "Ліберті Маркет", позовом консорціуму "Металургія" (Запоріжжя), Міжрегіональним фондовим союзом і акціями, переданими номінальному власникові.

Григоришин сказав, що "нове керівництво" консорціуму не є таким, "і коли вони підписують якісь папери, то чинять карний злочин, що прекрасно знають".

На думку Григоришина, "нове керівництво" консорціуму "Металургія" завдає акціонерам реальних збитків своїми діями.

"І якщо вони думають, що прикриються своїми заступниками, що сидять в адміністрації президента, то усе може швидко помінятися", – сказав Григоришин.

Він підкреслив, що не може знайти логіку "там, де її нема – у цих рішеннях судів: ніякого логічного зв'язку нема, крім як можливого корупційного".

При цьому він відзначив: "Мені це нагадує історію з білим порошком і пістолетом у кишені".

Коментуючи питання про можливу зміну менеджерів у компаніях, пакети акцій яких арештовані, Григоришин відзначив, що "існує величезне різноманіття способів украсти гроші: можна спробувати убити юриста, що займається справою "Металургії", на котрого був замах і якому завдали три ножових поранення".

"Але якщо ми говоримо про правове поле – я не бачу способів це зробити, ми просто не діємо в такому полі, а опоненти, певно, іншого не знають, незважаючи на те, що деякі говорять, що мають юридичну освіту", – констатував співрозмовник.

На думку Григоришина, дані рішення судів не мають жодної перспективи: "Якщо Україна коли-небудь стане правовою державою, то ці акції ніхто не відбере, вони все одно залишаться в нас, і ми все одно нікому їхній не віддамо".

"Якщо ж вона буде неправовою державою, тобто, чи є ці акції, чи їх немає – вони все одно нічого не варті, і це прекрасно розуміють інвестори".

"Але я патріот України і сподіваюся, що там (в Україні) буде все добре. Чим раніше, тим краще. Можливо, до виборів ситуація покращиться", – резюмував російський бізнесмен.

Співрозмовник агентства не став коментувати ситуацію з придбання трьох енергетичних компаній у "Юкоса", пославшись на конфіденційність інформації.

Як відомо, концерн "Металургія" повідомив у вівторок, що арешт накладений на пакети акцій ВАТ "Запорожтрансформатор" – 88,346% статутного фонду, "Завод малогабаритних трансформаторів" – 58,702%, "Запоріжжяобленерго" – 18,673%, "Львівобленерго" – 38,068%, "Сумибленерго" – 39,961%, "Полтаваобленерго" – 40,027%, "Прикарпаттяобленерго" – 33,777%, "Чернігівобленерго" – 40,011% і великі пакети акцій ряду інших енергопостачальних компаній України.

Крім того, додає прес-служба, у рамках виконавчих дій накладено арешт на пакети акцій: ВАТ "Дніпроспецсталь" – 48,002%, "Запорізький кабельний завод" – 49,707%, "Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднанням ім. Фрунзе" – 12,68%, "Турбоатом" – 14,55%, "Авіакомпанію "Константа" – 57,59 % і ряд інших акціонерних товариств.

У прес-релізі відзначається, що державними виконавцями заборонено банкові "Креді Ліоне Україна" і ВАТ "Міжрегіональний фондовий союз" робити будь-як дії, пов'язані з переходом прав власності на пакети акцій ВАТ "Львівобленерго", "Сумиобленерго", "Полтаваобленерго", "Прикарпаттяобленерго", "Тернопільобленерго", "Запоріжжяобленерго", "Черкассиобленерго", "Чернігівобленерго", "Український науково-дослідний проектно-конструкторський технологічний інститут трансформаторобудування", "Завод малогабаритних трансформаторів", "Запорізький завод надпотужних трансформаторів", "Запорожтрансформатор".

Крім того, банкові "Креди Ліоні Україна" заборонено видавати виписки з рахунків у цінних паперах офшорним компаніям "Craftex Ltd", "Technolux Ltd", "Metroimpex Ltd", "Trade-Invest Group Ltd", "Energy Standard Group SA", а також іншим особам, що не дозволить цим компаніям брати участь у зборах акціонерів на вищевказаних підприємствах – емітентах акцій.

Консорціум "Металургія" створений у 2000 році Сумським НПО ім. Фрунзе, Запорізьким феросплавним заводом, "Полтаваобленерго", банком "БІГ-Енергія" і "Дніпроспецсталлю". Пізніше до складу засновників увійшов Стаханівський завод феросплавів.

Статутний фонд "Металургії" складає 110 млн. грн. ВАТ "Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднанням ім. Фрунзе" внесло в статутний фонд консорціуму 10 млн. грн., ВАТ "Запорізький завод феросплавів" (ЗЗФ) – 25 млн. грн., ВАТ "Електрометалургійний завод "Дніпроспецсталь" ім. Кузьміна" – 25 млн. грн., ВАТ "Банк "БІГ-енергія" – 10 млн. грн., ВАТ "Полтаваобленерго" – 25 млн. грн., ВАТ "Стахановський завод феросплавів" – 15 млн. грн.

Главою ради директорів консорціуму при його створенні був обраний Володимир Лук'яненко, генеральним директором – Анатолій Головко.

Чотири учасники УПІК "Металургія" – ВАТ "ЗЗФ ", ВАТ "Банк "БІГ Енергія", ВАТ "Полтаваобленерго" і ВАТ "СЗФ" – на засіданні ради директорів 27 грудня 2002 року змінили його голову і склад дирекції. Новим главою ради директорів став Павло Кравченко, гендиректором – Сергій Павленко, членами дирекції – Євгеній Ігнатьєв і Ігор Скрябін.

Нова дирекція "Металургії" заявила про незаконне відчуження попередниками в 2002 році пакетів акцій 13 підприємств, які вона має намір повернути у власність.

Читайте також:

Арештовані активи Григоришина

Пінчук і Григоришин придбали в "Юкоса" енергоактиви


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
21:36
Через російський обстріл передмістя Херсона загинула літня жінка
Усі новини...