Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Америці не вірять, що багатство було потрібне Лазаренку, щоб вижити

Вівторок, 16 березня 2004, 23:00
Професор політології Йельського університету Кейт Дарден вважає досить слабкими аргументи адвокатів Павла Лазаренка, які намагаються пояснити багатство екс-прем'єра як необхідне для виживання в українській політиці.

Таку думку Дарден, який досліджує проблеми корупції в Україні, висловив в інтерв'ю радіо "Свобода".

"Вони намагатимуться частково довести, що ці гроші були необхідні Лазаренку для виживання в українській політиці. Це особливо слабка ланка захисту", – зазначив він.

"Можна навести приклад Мороза, який є відносно чистою фігурою в українській політиці. Ющенко також відносно чистий. Це люди, які не були настільки корумпованими, як Лазаренко, і одночасно їм вдалося залишитися впливовими політичними гравцями. Хтось може мати якісь маленькі гріхи, але отримувати додаткову зарплату у розмірі більше 100 мільйонів доларів – це щось інше. Це навряд чи можна назвати прожитковим мінімумом, необхідним для виживання в українській політиці", – сказав Дарден.

Водночас він назвав обґрунтованим інший аргумент захисту, "щодо політичної вмотивованості переслідування Лазаренка та вибіркового застосування правосуддя проти нього".

Як зазначав адвокат Лазаренка Деніел Горовіц, захистом зібрані докази понад 30 фактів переслідування Генеральною прокуратурою України людей за політичними мотивами та прямою вказівкою президента Кучми. На його думку, "для Кучми це може обернутися гучним кримінальним процесом на території США чи іншої демократичної держави".

Однак професор Дарден сумнівається, що судовий процес над Лазаренком дозволить громадськості дізнатися нові факти про президента Кучму.

"Що нового ми зможемо дізнатися про Кучму та його корумповану діяльність? Мені здається, що нам уже дуже багато стало відомо про це. Тому ми навряд чи отримаємо нові несподівані викриття", – зазначив він.

Водночас Дарден зазначив, що будь-який вирок американського суду не змінить репутацію Лазаренка в Україні:

"Я не думаю, що це вплине на внутрішню ситуацію в Україні. Переважна більшість українців вважає Лазаренка винним – якщо не у порушенні американських законів, то принаймні у викраденні мільйонів доларів з державного бюджету, тобто, грошей українських платників податків", – сказав професор.

У своєму репортажі радіо "Свобода" відзначає, що вина чи невинність Лазаренка повинна бути визнана одноголосно 12 присяжними. Їх обирають із числа простих американських громадян – жителів штату. А особа кожного присяжного повинна залишатися невідомою аж до кінця судового процесу, щоб унеможливити тиск чи підкуп.

Автор сюжету відзначає, що, ймовірно, більшість, якщо не всі присяжні Федерального суду Північної Каліфорнії, мають дуже поверхове уявлення про Україну, забарвлене скандалами останніх років. Тому як сторона обвинувачення, так і сторона захисту будують свої аргументи, використовуючи поширені стереотипи, які існують у свідомості американців стосовно колишніх радянських республік.

Згідно з першим стереотипом, яким скористається обвинувачення, пострадянський простір занурений у корупцію та злидні, оскільки державна влада там не дбає про власних громадян, а займається виключно самозбагаченням. Звідси бідні емігранти, дешева робоча сила, техногенні катастрофи та корупційні скандали.

З іншого боку, як наголошує захист, у більшості колишніх радянських республік при владі лишилися комуністи, які продовжують переслідувати політичну опозицію, утискати свободу слова та позбавляти своїх громадян справедливого правосуддя. Звідси політичні біженці, вбиті журналісти та фальсифіковані вибори, зазначає радіо "Свобода".

Як відомо, 15 березня у Сан-Франциско розпочався суд над колишнім прем’єр-міністром України Павлом Лазаренко, який уже більше п’яти років перебуває в руках американського правосуддя. До цього у федеральному суді Північної Каліфорнії відбувалися досудові слухання. Загалом цього тижня заплановані ще три засідання в рамках судового процесу "США проти Лазаренка".

Сполучені Штати обвинувачують Павла Лазаренка у відмиванні 114 мільйонів доларів через американські банки. За словами адвоката Горовіца, судовий процес над Лазаренком триватиме принаймні два місяці.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування