Німецький експерт: уряд Януковича зробив кроки назад

Середа, 17 березня 2004, 09:59
Координатор німецьких економічних консультантів, співробітник Німецького інституту економічних досліджень у Києві Ларс Гандрікс вважає, що Кабінет міністрів на окремих ділянках роботи зробив кроки назад.

Таку думку Ларс Гандрікс висловив у вівторок в інтерв'ю радіо "Свобода".

Гандрікс вважає, що уряду Віктора Януковича на одних ділянках справді вдалося досягти помітних зрушень, на інших "він почав рухатися в зворотньому напрямку, повернувшись до механізму державної інтервенції на ринку, виділення дотацій та контролю цін".

Серед найбільш проблематичних сфер діяльності уряду Януковича експерт назвав сільське господарство.

"У сфері аграрної політики нинішній уряд рухається назад, повертаючись у 1990-ті роки, коли на порядку денному було державне регулювання, контролювання експорту тощо", – вважає експерт, пояснюючи, що це дуже негативно впливає на розвиток українського аграрного сектору.

Гандрікс вважає, що водночас у тих галузях, де відсутнє втручання уряду, можна спостерігати високі темпи економічного зростання. Йдеться передусім про виробництво споживчих товарів, будівництво та торгівлю.

Аналітик переконаний, що завдяки послідовному проведенню ринкових реформ Україна могла б досягти значно кращих показників. Однак від нинішнього Кабінету міністрів, як зауважив Гандрікс, надходить дуже мало реформаторських імпульсів.

"Ми дотримуємося думки, що в Україні ще не можна говорити про стабільність економічного зростання, оскільки здійснюється занадто мало заходів, які б підтримували цей процес", – сказав Гандрікс.

Загалом же результати роботи нинішнього українського уряду, якому в окремих сферах бракує координованих дій, є скромнішими, ніж очікувалося, підсумував німецький експерт.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування