Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мартинюк вважає, що у репресіях проти ЗМІ також винні журналісти-"бєспрєдєльщікі"

Середа, 17 березня 2004, 11:38
Перший заступник голови Верховної Ради Адам Мартинюк вважає, що проблеми в ЗМІ України викликані неправовими діями як з боку влади, так і самих журналістів.

Про це Мартинюк сказав у середу під час зустрічі із делегацією секретаріату Ради Європи на чолі з директором з питань стратегічного планування Жаном-Луї Лораном.

Він пояснив, що органи виконавчої влади інколи вдаються до неправомірних дій щодо ЗМІ, але "і деякі журналісти розуміють демократію як вседозволеність".

Мартинюк зазначив: "Ми розуміємо занепокоєність станом свободи слова в Україні, але цю проблему потрібно розглядати в комплексі, об’єктивно".

На переконання Мартинюка, для розв’язання цієї проблеми потрібно докласти зусиль, щоб виконувались закони, які регулюють відносини влади і ЗМІ, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

Мартинюк також сказав, що вони "щиро задоволені увагою, яку приділяють Рада Європи та ЄС проблемам України", але разом з тим хотіли, "щоб резолюції, які ухвалюють європейські інституції щодо України, були більш об’єктивними".

Зокрема, наголосив Мартинюк, резолюція ПАРЄ щодо України, ухвалена у січні 2004 року, "не відповідає дійсності", тому що "ніякої політичної кризи в Україні не існує".

Перший віце-спікер поінформував, що Україна виконала чимало рекомендацій, які містились в січневій резолюції ПАРЄ – зокрема, вирішила питання щодо способу обрання президента, формування складу ЦВК, врахувала рекомендації Венеціанської комісії щодо довічного призначення суддів.

Разом з тим Мартинюк наголосив, що норма про імперативний мандат, яка залишилася у законопроекті про внесення змін до Конституції, є "вимушеним заходом, спрямованим на захист демократії і виборців", і не виключено, що вона діятиме тільки під час однієї каденції парламенту.

Перший заступник голови Верховної Ради України заявив, що Україна зацікавлена у "чесних і прозорих президентських виборах".

У середу, сказав він, парламент розглядатиме законопроект про вибори президента, який у разі схвалення "зведе до мінімуму фальсифікацію виборів", а у четвер планується ухвалити постанову про оголошення всенародних виборів президента 31 жовтня поточного року.

Мартинюк запевнив, що Україна зацікавлена у присутності на виборах міжнародних спостерігачів, і закликав міжнародні інституції до об’єктивного підходу до процесів, які відбуваються у нашій країні.

В свою чергу, Жан-Луї Лоран висловив сподівання, що президентські вибори в Україні будуть вільними, і повідомив, що Рада Європи планує направити на вибори своїх спостерігачів.

Він повідомив, що головною метою візиту є підбиття підсумків реалізації четвертої спільної програми Ради Європи та Єврокомісії щодо зміцнення демократичної стабільності в Україні, зокрема, приведення українського законодавства до норм ЄС.

"Наша місія – місія допомоги і інформації, – сказав Лоран. – Мета всіх програм співпраці – припинення моніторингу, коли Україна виконає всі зобов’язання перед Радою Європи".

В свою чергу, Мартинюк нагадав, що цього року Україна святкуватиме 10-річчя вступу до Ради Європи, і висловив сподівання, що моніторинг буде знято найближчим часом. Він заявив, що Україна готова співпрацювати в цьому напрямі.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...