Кучма не піде в парламент. Не хоче, щоб йому вручали личаки?

Середа, 17 березня 2004, 13:16
У посланні президента до Верховної Ради не говориться про конкретні дати вступу України в Європейський Союз, повідомив радник президента, директор Національного інституту стратегічних досліджень Анатолій Гальчинский.

"Таких конкретних дат вступу в ЄС немає. І в принципі, така проблема сьогодні перед нашою державою не стоїть – про визначення конкретної дати вступу в ЄС", – відзначив він на брифінгу в середу.

За словами Гальчинського, у посланні увага акцентується на тім, що євроінтеграційний курс України є "внутрішнім питанням".

Ця проблема стосується, у першу чергу, наближення країни до європейських стандартів, а також вироблення відповідної моделі трансформаційних процесів, сказав він, відзначивши, що разом з тим Україна повинна враховувати досвід країн Центральної Європи.

"Те, що процес одержання повного членства в ЄС для України трохи відсувається, не є втратою для країни. Нам дуже важливо уникнути ситуації, коли при інтегруванні в ЄС Україна одержить членство як молодша сестра, – підкреслив Гальчинський. – Ми це вже проходили, тому спочатку необхідно накачати мускули".

Він також відзначив, що на сьогодні темпи економічного росту в Україні набагато вищі, ніж у країнах Центральної Європи і Євросоюзу. "Це говорить про те, що політика випереджального розвитку працює саме в цьому контексті", – сказав Гальчинський, передає Інтерфакс-Україна.

Разом з тим, за його словами, у посланні відзначається, що Україна зацікавлена в розширенні Євросоюзу. Україна виграє в стратегічному і геополітичному плані, відзначив Гальчинський. Складності, що можуть виникнути при розширенні ЄС, на сьогоднішній день є предметом переговорів на двосторонніх рівнях і на рівні Україна-ЄС.

"Дуже багато шуму навколо втрат, яких зазнає Україна, але нам потрібно бути скромнішими, хоча і відстоювати свої інтереси", – підкреслив Гальчинський.

За словами Гальчинського, президент Кучма в середу направив у Верховну Раду текст щорічного послання про внутрішнє й зовнішнє положення України в 2003 році.

Гальчинський сказав, що Кучма не буде особисто зачитувати послання в парламенті.

Як відомо, останні щорічні послання президента Верховній Раді супроводжувалися скандалами. У 2003 році представники фракцій опозиції, коли Кучма почав свою промову, почали повертати йому книги з текстом послання, складаючи їх на трибуну.

У 2002 соціаліст Юрій Луценко, коли Кучма піднявся на трибуну, вручив йому личаки. Президент кинув їх назад у залу, однак потрапив в одного із членів фракції КПУ.

До цього Кучма два роки особисто не виступав з посланням.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування