Війська України в Іраку – входять і виходять?

Середа, 17 березня 2004, 13:36
Нещодавні руйнівні теракти на залізниці в Іспанії, в результаті яких загинуло понад 200 людей, посилили позиції тих в Україні, хто виступає за виведення українського контингенту з Іраку. Це питання нині розглядається у Верховній Раді.

Слідством в Іспанії підтверджений зв‘язок між терористами та "Аль Каїдою". Іспанські газети, зокрема "El Pais", публікують дані поліції про те, що теракт було здійснено шістьма вихідцями з Марокко, одного з яких уже затримано.

Виходячи з факту, що Іспанія, як і Україна, направила до Іраку близько 1,5 тисячі військових, українські політики, зокрема голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, комуніст Георгій Крючков, підводять до висновку, що мотивами терористів був саме факт участі іспанців в операції в Іраку.

Однак, насправді, це не зовсім так. Марокканські терористи мстилися іспанцям не за іракську кампанію, точніше – не тільки за неї. Вони мстилися за всю історію Іспанії.

А ця історія, починаючи від Реконкісти, була значною мірою пов‘язана з військовим протистоянням між арабами та ісламським світом – з відвоюванням більшої території Іспанії в арабів, які захопили її в VII-VIII століттях, з "не зовсім добровільною" християнізацією арабів на відвойованих територіях, з вигнанням частини арабів з Іспанії, з участю іспанців у хрестових походах, з участю Іспанії в колоніальних загарбаннях у Північній Африці тощо, з успішною християнізацією іспанцями американців, африканців, азіатів тощо.

В інформаційному повідомленні терористів з приводу здійснених у Мадриді терактів так і значилося, що удар завдано "у серці хрестоносців".

Таким чином, терористи вбивали іспанців просто за те, що вони іспанці, а їхня країна має таку історію, яку має, а не тільки за те, що іспанський контингент нині перебуває в Іраку. В Іраку американцям допомагають військові понад 20 країн, однак удар було завдано саме по Іспанії – як по найбільш виразному представникові західної християнської цивілізації.

Тому виведення цього контингенту нічого не дасть безпеці Іспанії, крім того, що продемонструє факт того, що зовнішня політика цієї держави може коригуватися шістьма терористами з торбами динаміту. Гідною відповіддю терористам із боку Іспанії могло б стати демонстрація, що терором можна досягти тільки протилежних цілей.

Україна не є чільним учасником коаліції та ініціатором атаки на Ірак, що певною мірою знижує ймовірність удару по Україні з боку значних організованих терористичних угруповань.

Захистити Україну може спектр ефективних дій держави – політичних, силових, соціальних та пропагандистських, а не демонстрація вразливості зовнішньої політики до силового тиску з боку терористів.

Унікально важливою перевагою України є відсутність суперечностей з мусульманськими громадами та переслідувань представників мусульманських спільнот.

В Україні досі не фіксувалося жодних утисків із боку держави проти мусульман, у нас немає навіть поодиноких випадків атак на релігійному чи етнічному ґрунті. У цьому питанні Україна вигідно відрізняється від Росії, де яскраво розквітла ксенофобія, та й інших держав СНД.

Україна в цьому питанні відрізняється навіть від демократичних держав Заходу, де офіційно переслідуються вияви нетолерантності, але суспільство часто лишається недостатньо толерантним до іноземців, і мусульман зокрема.

Крім того, Україна може пишатися унікальним благодійним актом зі свого боку щодо встановлення історичної справедливості стосовно кримських татар – мусульманського народу.

Цілі національної безпеки України вимагають максимально широкої пропаганди в ісламському світі зусиль України у допомозі повернення кримських татар в Україну.

Україна має ініціювати дипломатичні кроки в мусульманських країнах щодо підтримки фінансування реабілітації кримських татар, із метою залучити реальні кошти та з метою пропаганди встановлення Україною справедливості щодо мусульман – кримських татар.

Між тим, відома східна приказка стверджує, що навіть у тварин є почуття вдячності.

Мотивація для ударів по Україні є заслабкою для мусульманських терористів, які мають реалістичні політичні цілі. Однак проблема полягає в тому, що значна кількість терористів не орієнтована на досягнення реалістичних цілей, а метою для них може бути сам терористичний акт. Тому допомогти вберегтися від терору може ефективна політика всіх органів державної влади, зокрема контроль за міграційною політикою, який нині, фактично, випав з рук держави.

У США вже два з половиною роки після подій 11 вересня не було жодного теракту. І це в той час як саме ця країна є природною ціллю №1 для терористів, причому у США мешкає до 20 мільйонів мусульман. У Великій Британії тривала боротьба з ірландськими сепаратистами призвела до фактичного умиротворення останніх.

Це свідчить про те, що ефективна політика держави проти тероризму в принципі можлива. При цьому державі не обов‘язково демонструвати, що її політика може залежати від терористів.

Слід враховувати, що українські ініціатори виведення наших військ з Іраку переслідують не зовсім ті ідеї, за які виступають на словах.

Головний подразник українських комуністів, які ініціюють питання виведення українських військ з Іраку, полягає в тому, що виступаючи по один бік зі США в Іраку, Україна може розраховувати на те, що й США у випадку загрози для України підтримають нашу країну.

На практиці така перспектива вже сьогодні суттєво посилює позиції України на міжнародній арені. Сьогодні в Іраку українські солдати захищають національні інтереси України. І навіть не стільки економічні інтереси, які, безумовно, існують і можуть бути втраченими в разі виведення українських військ, але інтереси безпеки.

При цьому слід зауважити, що якщо США все ж якось переб‘ються без української допомоги, то жодна держава Заходу сьогодні не може себе відчувати в повній безпеці без допомоги США.

В цьому, власне, й полягає головна причина союзництва американців із європейцями та довголіття НАТО.


Читайте також:

Після терактів в Іспанії Янукович проти перебування українських миротворців в Іраку

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування