Ющенко думає, що Тігіпко шкодить національним інтересам

Середа, 17 березня 2004, 20:38
Лідер "Нашої України" Віктор Ющенко критикує главу Нацбанку Сергія Тігіпка за політизацію НБУ.

Про це Ющенко сказав у інтерв’ю журналу "Профіль".

Ющенко заявив, що сьогодні небезпечним є те, що Нацбанк пробує грати роль політичного інституту. "І, очевидно, це питання пов’язане з позицією Сергія Леонідовича", – наголосив Ющенко.

На думку Ющенка, "це завдає великої шкоди національним інтересам, коли Сергій Тігіпко ігнорує закон про банк, який він очолює".

Ющенко зазначив, що згідно з законом, кожен, хто приходить до НБУ, "свої політичні симпатії залишає поза його стінами і не може бути членом жодної партії, тим паче її очолювати".

"Те, що Сергій Леонідович цього не зрозумів, з одного боку, є неправильною оцінкою ролі цього інституту з точки зору національних інтересів", – сказав Ющенко, слова якого наводить прес-служба "Нашої України".

"Коли Голова Національного банку зберігає свою партійну належність та грає партійне соло, це, щонайменше, насторожує. Такого немає у жодній країні світу. І Україна у цьому відношенні є унікальною", – наголосив лідер "Нашої України".

Він зазначив, що не дивується цьому як політик, проте дивується як банкір: "Я впевнений, що така позиція глави НБУ не йде на користь ані Національному банку, ані усій Україні".

"Аполітичність головного банкіра країни повинна бути аксіомою, питанням, яке не обговорюється ніким, починаючи з голови правління Нацбанку", – підкреслив Ющенко.

Ющенко також піддав критиці діяльність самого НБУ: "Те, що банківська система України не відповідає потребам економіки, цілком очевидно. Вона повинна більш ефективно реагувати на питання підвищення гарантій інвесторам, у тому числі вкладникам комерційних банків".

"Той рівень, який був сформований п’ять років тому, на мій погляд, сьогодні вже неадекватний. Його треба підвищувати. Вкладник повинен бути більш захищеним. Тому що розквіт фінансової системи залежить саме від вкладника, від фізичної особи", – заявив Ющенко.

Читайте також:

Тігіпко і гривня



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування