Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС ВИЗНАВ КОНСТИТУЦІЙНИМ "ПАРНОКОПИТНИЙ" ЗАКОНОПРОЕКТ МЕДВЕДЧУКА-СИМОНЕНКА З ПОПРАВКАМИ

Четвер, 18 березня 2004, 10:18
Конституційний суд України визнав таким, що відповідає статтям 157 і 158 Конституції, попередньо схвалений парламентом 24 грудня 2003 року законопроект про внесення змін в Основний закон (№4105) із внесеними змінами від 3 лютого 2004 року.

Свій висновок КС обнародував у четвер.

За таке рішення КС проголосували 13 суддів, проти висловилися 4.

Законопроект передбачає перерозподіл повноважень між парламентом і президентом з метою оформлення парламентсько-президентської форми правління, обрання президента України шляхом усенародного голосування, формування уряду коаліцією депутатських фракцій, продовження терміну повноважень парламенту до 5 років, введення імперативного мандата.

У висновку КС відзначається, що ряд зауважень Конституційного суду, що були викладені в його висновку від 5 листопада, були враховані Верховною Радою.

Разом з тим, у самому тексті законопроекту містяться певні неузгодженості з чинною Конституцією. Однак усунення такого роду неузгодженостей, оскільки вони не скасовують і не обмежують прав і свобод людини і громадянина, не спрямовані на ліквідацію незалежності або на порушення територіальної цілісності України, виходить за межі повноважень КС.

У законопроекті передбачається, зокрема, продовження повноважень парламенту і президента до 5 років (зараз 4 роки), передбачаються випадки дострокового припинення повноважень Верховної Ради главою держави, передбачається збільшення повноважень уряду перед новообраним парламентом, закріплюється формування в парламенті коаліції, уповноваженої формувати уряд, міститься норма про імперативний мандат, передбачається призначення і звільнення з посад глав місцевих держадміністрацій Кабінетом міністрів.

У перехідних положеннях закріплено, що ці зміни повинні набути чинності через чотири місяці після схвалення в парламенті. У той же час перехідним положеннями закріплено, що в 2004 році в останню неділю жовтня в Україні відбудуться вибори президента на всенародному голосуванні. Президент буде обраний на п'ять років.

Парламент України буде обраний у 2006 році на пропорційній основі терміном на п'ять років.

Основні зміни в Конституцію спрямовані на ослаблення президентської влади і підвищення ролі Кабінету міністрів і відповідальності парламенту за діяльність уряду.

Законопроект змін у Конституцію №4105 був попередньо схвалений парламентом 24 грудня. 3 лютого парламент вніс у нього зміни, виключивши положення про вибори президента в парламенті й обмеження терміну обрання суддів.

Остаточно зміни можуть бути прийняті на поточній сесії за умови підтримки кваліфікованої більшості (300 голосів) Верховної Ради. Президентські вибори в країні відбудуться в жовтні 2004 р.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування