Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС відмовився вивчати законність "парнокопитного" голосування

Четвер, 18 березня 2004, 11:23
Конституційний суд відмовив у відкритті конституційного провадження за трьома поданнями народних депутатів, що стосуються легітимності голосувань по політреформі, що відбулися 24 грудня 2003 року і 3 лютого 2004 року.

Про це повідомив суддя Конституційного суду Олександр Мироненко.
За його словами, КС 25 лютого ухвалив рішення про відмову у відкритті конституційного провадження за цими трьома поданнями.

Він також відзначив, що це рішення не було обнародуване, однак буде опубліковане в "Віснику Конституційного суду", що не суперечить законодавству.

"Те, що відбувалося у Верховній Раді 24 грудня і 3 лютого, є внутрішніми проблемами Верховної Ради, і Конституційний суд ні зараз, ні в майбутньому не буде втручатися в ті політичні баталії, що виникають і будуть виникати у Верховній Раді", – сказав Мироненко.

Він також відзначив, що у Верховній Раді "є регламент, і нехай депутати діють у його рамках".

Як повідомлялося, у січні 52 народні депутати направили подання до КС, у якому заперечується конституційність постанови Верховної Ради про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін в Основний закон, проголосоване 24 грудня 2003 року.

У поданні відзначається, що ця постанова не конституційна, тому що нею порушується процедура, установлена статтями 154-159 розділу 13 Конституції України, де "чітко встановлена процедура внесення змін в Основний закон".

Автори подання вказують, що прийнятий Верховною Радою проект змін у Конституцію не був схвалений Конституційним судом, хоча цього вимагає Конституція (відповідне роз'яснення Конституційного суду від 9 червня 1998 року).

У Конституційному поданні не порушується питання про регламентні порушення, що відбувалися під час пленарних засідань 23-24 грудня.

Народні депутати просять Конституційний суд розглянути їх подання невідкладно, оскільки неприйняття рішення по цьому питанню може викликати складні політико-правові наслідки.

Більшість депутатів, що підписали подання, входять у фракцію "Наша Україна".

24 грудня парламент 276 голосами попередньо схвалив законопроект про внесення змін у Конституцію (N4105). Система реєстрації "Рада" не працювала, тому більшість і комуністи проголосували шляхом підняття рук.

Фракції "Наша Україна", Соцпартії і БЮТ вважають це голосування нелегітимним, і тому наполягали на переголосуванні.

Пізніше були подані ще два подання, одне з яких про незаконність голосування 3 лютого, коли парламент скорегував проголосований 24 грудня законопроект, виключивши з нього положення про обрання президента країни в парламенті.

Інтерфакс-Україна


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування