Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС здогадується, що йому ще не раз принесуть проект політреформи

Четвер, 18 березня 2004, 12:13
Суддя Конституційного суду Олександр Мироненко не виключає, що КС ще не раз буде давати висновок по законопроекту змін у Конституцію, оскільки кожне внесене депутатами при остаточному голосуванні доповнення повинно бути спрямоване в суд для одержання висновків про його відповідність Основному законові.

У четвер на прес-конференції після оголошення КС висновку про відповідність статтям 157 і 158 Конституції законопроекту по політреформі №4105 суддя підкреслив, що в ньому дуже багато неузгодженостей з текстом чинного Основного закону. Це було відзначено у висновку КС, однак суд не вважав за потрібне перелічувати ці неузгодженості.

Зокрема, у перехідних положеннях законопроекту вказується, що парламент обирається на пропорційній основі за партійними списками у 2006 році. "А що буде в 2011?" – спитав суддя.

Крім того, за його словами, законопроект надає великі повноваження президентові щодо дострокового розпуску Верховної Ради. Однак у випадку проведення дострокових виборів виникає ряд проблем з термінами повноважень знову обраного парламенту (законопроектом повноваження Верховної Ради продовжуються до 5 років, а чергові вибори проводяться наприкінці березня п'ятого року повноважень парламенту).

Таким чином, якщо дострокові вибори парламенту проводяться не в березні, то термін повноважень знову обраного парламенту може бути зменшений від 1 до 12 місяців.

Аналогічна ситуація і терміном повноважень президента, відзначив суддя.

Мироненко також критично відгукнувся про норму законопроекту, що стосується імперативного мандата. Зокрема, можливість дострокового припинення повноважень мандата на підставі рішення керівництва партії або блоку перетворює депутата, за його словами, "на безсловесного кнопконатискувача".

Усі ці непогодженості, відзначив суддя, у випадку прийняття законопроекту "додадуть роботи КС".

Мироненко не вважає порушенням законодавчих норм те, що внесення доповнень у законопроект по політреформі відбулося на позачерговій парламентській сесії. Він підкреслив, що, відповідно до Конституції, остаточні зміни в Основний закон вносяться на черговій сесії після попереднього схвалення на попередній сесії.

Мироненко – доповідач КС у справі про відповідність законопроекту № 4105 статтям 157 і 158 чинної Конституції.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

КС ВИЗНАВ КОНСТИТУЦІЙНИМ "ПАРНОКОПИТНИЙ" ЗАКОНОПРОЕКТ МЕДВЕДЧУКА-СИМОНЕНКА З ПОПРАВКАМИ



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування