Політреформу хочуть завершити найближчими тижнями. Тоді ж і революцію

Четвер, 18 березня 2004, 14:55
Друге благословення Конституційного суду отримала політереформа у варіанті Медведчука, Симоненка і Мороза. КС визнав попередньо схвалений законопроект №4105 таким, що відповідає статтям 157 і 158 Конституції.

"Висновок Конституційного суду України є остаточним і не може бути оскаржений", – ідеться у вердикті.

Конституційний суд лише зауважив, що у законопроекті є "певні неузгодженості у самому його тексті", а також неузгодженості і з приписами чинної Конституції. Водночас, як заявив КС, ці недоліки не обмежують права чи свободи людини, не спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України. І тому їх усунення виходить за межі повноважень КС.

Суд не перераховував ці неузгодженості, але суддя-доповідач КС Олександр Мироненко на прес-конференції навів кілька випадків. Зокрема, у перехідних положеннях вказується, що парламент обирається на пропорційній основі за партійними списками у 2006 році. "А що буде в 2011?" – сказав суддя.

Крім того, законопроект надає великі повноваження президентові щодо дострокового розпуску Верховної Ради. Однак у випадку проведення дострокових виборів виникає низка проблем з термінами повноважень знову обраного парламенту.

Законопроект передбачає, що чергові вибори відбуваються наприкінці березня п'ятого року повноважень парламенту. Але якщо дострокові вибори парламенту проводяться не в березні, то термін повноважень цього парламенту буде меншим.

Аналогічна ситуація і з терміном повноважень президента, відзначив суддя.

Мироненко також розкритикував норму імперативного мандату. На думку судді, це перетворить депутатів "на німого кнопконатискувача".

Усі ці неузгодженості, відзначив суддя, у випадку ухвалення законопроекту "додадуть роботи КС".

Водночас суддя КС не виключив, що їм ще доведеться давати висновки по законопроекту змін у Конституцію – оскільки кожне внесене депутатами при остаточному голосуванні доповнення повинно бути спрямоване до КС.

Голосування двома руками – не цікаво КС

Головні сподівання опозиції були пов'язані не з тим, що КС визнає неправильними суть змін. А з тим, що КС зверне увагу на те, як попередньо схвалювалися поправки до Конституції.

Як відомо, голосування відбувалося руками 24 грудня 2003, а потім на позачерговій сесії 3 лютого 2004. Але КС, який три місяці тому не розчарував, дозволивши Кучмі балотуватися втретє, цього разу теж не підвів.

Отже, суддя-доповідач Мироненко не вважає порушенням те, що внесення доповнень у законопроект по політреформі були зроблені на позачерговій сесії. Він вважає, що, відповідно до Конституції, остаточні зміни в Основний закон вносяться на черговій сесії після попереднього схвалення на попередній сесії.

Більше того, Конституційний суд відмовив у відкритті провадження за трьома поданнями народних депутатів стосовно легітимності голосувань по політреформі, що відбулися 24 грудня 2003 року і 3 лютого 2004 року.

Мироненко каже, "те, що відбувалося у Верховній Раді 24 грудня і 3 лютого, є внутрішніми проблемами Верховної Ради". "Конституційний суд ні зараз, ні в майбутньому не буде втручатися в ті політичні баталії, що виникають і будуть виникати у Верховній Раді", – додав суддя.

Він також відзначив, що у Верховній Раді "є регламент, і нехай депутати діють у його рамках", повідомляє Інтерфакс-Україна.

За вердикт Конституційного суду визнати законними попередньо схвалені зміни до Конституції проголосували 13 суддів КС. Чотири були проти. До речі, так само четверо були проти права Кучмі балотуватися на виборах 2004.

Народне повстання до кінця квітня

Рішення КС, яке відкриває дорогу для остаточного ухвалення змін до Конституції, відразу породило змагання на швидкість.

Лідер СПУ Олександр Мороз вважає, що Конституція остаточно зміниться до кінця квітня. За його словами, це залежить від "прийняття і введення у дію закону про вибори до парламенту, вибори президента, вибори у місцеві органи самоврядування, а також розгляд питання про процедуру ухвалення рішення про внесення змін до Конституції".

Мороз повідомив, що закони про вибори будуть розглядатися на початку квітня. А виходячи з цього, закон про зміни до Конституції буде остаточно ухвалений до кінця цього ж місяця.

Мороз сказав, що прискорювати процес нема сенсу – ще в пам'яті його стаття у "Грані +", де він попереджує про можливість фальсифікації виборів президента за сценаріем: Кучма після ухвалення змін у Конституцію достроково йде у відставку так, щоб вибори глави держави відбулися в липні-серпні 2004. Тобто в розпал курортного сезону, коли є необмежений простір для підтасувань.

У тій же статті Мороз сказав, що "найкраще остаточно проголосувати законопроект у червні".

Разом з тим, лідер фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук вважає, що закон про зміни до Конституції може бути ухвалений наступного тижня або за тиждень, "але обов'язково до квітня".

Кравчук сказав, що, можливо, наступного вівторка буде проголосований закон про пропорційні вибори: "Тоді можна буде розглядати або в четвер, або в п'ятницю питання про політичну реформу. І, можливо, тоді і будуть прийняті зміни до Конституції".

Постпред Кучми у Верховній Раді Олександр Задорожній також не виключає фіналу політреформи до кінця наступного тижня.

"Технічно ми готові голосувати за пропорційний закон, що є передумовою остаточного ухвалення закону про внесення змін до Конституції України", – сказав Задорожній. Він підкреслив, що, як тільки до Верховної Ради "фізично надійдуть" висновки Конституційного суду, що також займе якийсь час, тимчасова спеціальна комісія зможе над ними працювати.

"Сподіваюся, що до наступного тижня ми усе закінчимо", – сказав постпред президента.

Тим часом опозиційні блоки "Наша Україна" і Юлії Тимошенко мають намір провести масові акції протесту під час розгляду в парламенті змін до Конституції України.

Заступник глави БЮТ Олександр Турчинов підкреслив, що вони мають намір "вивести народ на вулиці". У той же час він висловив упевненість, що "конституційна реформа не пройде", тому що в останній момент не знайдеться 300 голосів.

Турчинов також повідомив про бажання і далі оскаржувати в судах голосування 24 грудня, а у випадку чого – звертатися до міжнародних судів.

У той же час лідер "Нашої України" Віктор Ющенко не виключив, що опозиція буде блокувати парламентську трибуну під час розгляду законопроекту про внесення змін до Конституції.

Він нагадав, що голосування 24 грудня минулого року "не є юридичними фактом". Таку ж позицію займає Парламентська Асамблея Ради Європи, а також демократичні сили України, відзначив лідер "Наший України".

За його словами, така ж ситуація, яка склалася в Росії, може відбутися в Україні. Він також застеріг, щоб не сталося так, що "нелегітимний процес розгляду і внесення змін до Конституції породив нелегітимну Конституцію, а нелегітимна Конституція породила нелегітимну владу".

Також, за словами Ющенка, щоб цього не сталося в Україні, опозиція буде цьому протистояти "будь-якими доступними способами", включаючи "відповідні протести, заклики до вулиці і блокування парламентської трибуни".

Утім, Олександр Мороз пообіцяв ще раз загітувати "Нашу Україну" і БЮТ підтримати політреформу. У нього для цього буде додатковий сесійний тиждень, за який у четвер проголосували депутати.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування