ЄС СТУРБОВАНИЙ СТАНОМ ЗІ СВОБОДОЮ СЛОВА В УКРАЇНІ ТА ПЕРЕВІРКАМИ ДПАУ

Четвер, 18 березня 2004, 16:12
Європейський союз стурбований ситуацією зі свободою слова в Україні і збільшенням адміністративних переслідувань незалежних журналістів та компаній, що належать або асоціюються із прихильниками опозиції.

Про це йдеться в "декларації президента Євросоюзу від імені Європейського Союзу з приводу свободи ЗМІ та демократичних стандартів в Україні", оприлюдненій у четвер.

У декларації Євросоюзу відзначається, що кілька нещодавніх подій "негативно сигналізують в контексті демократичних стандартів та підготовки до президентських виборів в Україні 31 жовтня".

"Низка заходів, вжитих нещодавно, вчинили негативний вплив на незалежні засоби масової інформації в час підготовки до президентських виборів у жовтні – у час, коли інформація із різноманітних джерел, незалежність та розмаїтість ЗМІ як ніколи важливі для українського народу, який робить свій демократичний вибір", – зазначено в декларації.

До таких "негативних подій" ЄС відносить рішення радіо "Довіра" припинити свій контракт із радіо "Свобода"; проблеми з ліцензією, які спіткали телевізійний "5 Канал"; а також закриття радіо "Континент" 5 березня.

При цьому в документі наголошується, що "утиски незалежних мас-медіа, незалежно від підстав, про які говориться в кожному конкретному випадку, шкодить міжнародній довірі до України та її спроможності забезпечити прозорі та вільні вибори".

Євросоюз також зі стурбованістю відзначає "гідні довіри" повідомлення про "суттєве" збільшення адміністративних переслідувань з боку Державної податкової адміністрації (ДПА), що "відбувається вибірково і торкається незалежних журналістів та компаній, що належать або асоціюються із прихильниками опозиції. Вибірковий спосіб, у який здійснюються фіскальні запити та розслідування, провокує питання про їхню приховану мотивацію".

"Свобода преси та безсторонність державної адміністрації – суттєві вимоги для проведення вільних та прозорих виборів. Міцний зв'язок між Україною та ЄС залежить від конкретних дій президентської адміністрації, що підтримувала б та просувала європейські цінності й стандарти, для яких основними є вільні та прозорі вибори", – наголошується в заяві ЄС.

"Верховенство права, незалежність судової системи, свобода преси та захист журналістів мають бути доказом вірності Адміністрації цим цінностям", – говориться в заяві.

Також Євросоюз зазначає, що велика кількість спостерігачів на довиборах в окрузі 61 (Донецька область) 7 березня повідомляють про порушення, які відбувалися протягом виборчої кампанії і в самий день виборів.

ЄС вважає, що "це подає іще один песимістичний сигнал у переддень президентських виборів у жовтні, і закликає українську владу вжити необхідних заходів, аби досягти проведення президентських виборів демократичним чином".

Заяву ЄС підписали всі члени Євросоюзу, а також 10 країн, які вступають до ЄС у травні 2004, країни-кандидати Болгарія та Румунія, країни стабілізаційного та асоційованого процесу Албанія, Боснія-Герцеговина, Македонія, Сербія-Чорногорія, а також країни EFTA Ісландія, Ліхтенштейн та Норвегія.

Переклад української служби Бі-Бі-Сі*

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News