ВЕРХОВНА РАДА ПРИЙНЯЛА ЗАКОН ПРО ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА

Четвер, 18 березня 2004, 16:39
Верховна Рада України ухвалила в першому читанні і в цілому закон про вибори президента України. За відповідне рішення на вечірньому засіданні у четвер проголосувало 400 депутатів.

Перед цим спікер поставив на голосування поправку представника БЮТ Олександра Турчинова щодо висунення кандидатів у президенти, але пропозицію підтримало лише 125 депутатів.

Як зазначив у коментарі "Українській правді" один з авторів законопроекту Микола Рудьковський, "це найбільш демократичний закон" і якщо президент Кучма його підпише, то "український народ обов'язково матиме президента від опозиції".

Він також наголосив, що закон розроблювався з урахуванням виборчої практики останніх президентських та парламентських виборів.

Як зазначає Лабораторія законодавчих ініціатив, напередодні, за один день до голосування, Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради по опрацюванню проектів законів України про внесення змін до Конституції України, до відання якої було віднесено цілий пакет законопроектів, пов’язаних з проведенням конституційної реформи, внесла на розгляд народних депутатів новий узгоджений варіант проекту про вибори президента (№2047-д).

Законопроект було підготовлено на підставі проектів Катеринчука-Ключковського (№2047) та Рудьковського (№2047-1).

Остаточний варіант тексту був внесений депутатами Юрієм Ключковським ("Наша Україна"), Миколою Рудьковським (СПУ), Степаном Гавришем (Демініціативи), Олександром Задорожнім ("Народовладдя"), Миколою Катеринчуком ("Наша Україна"), Олександром Морозом (СПУ) та Григорієм Пономаренком (фракція комуністів).

Схваленим законопроектом передбачається можливість висунення кандидата на пост президента політичними партіями (виборчим блоком) або самовисуванням.

Виборчий процес розпочинається за 120 днів до дня виборів, передвиборча агітація – із моменту реєстрації кандидата.

Закріплено нову процедуру реєстрації кандидатів у президенти. Умовою реєстрації, зокрема, є внесення грошової застави в розмірі 500 тисяч гривень, яка повертається за умови отримання кандидатом не менше 7% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Уже після реєстрації кандидата у президенти він має зібрати і подати до ЦВК не менше 500 тисяч підписів, зібраних не менш як по 20 тисяч підписів у кожному з двох третин регіонів (Автономна Республіка Крим, області, міста Київ та Севастополь) України. Неподання підписів у встановлений строк є підставою для скасування реєстрації.

Виборчі комісії формуються за поданням кандидатів на пост президента. Кандидати подають до ЦВК свої кандидатури до складу територіальних та дільничних виборчих комісій (не більше як двох осіб до однієї виборчої комісії), які в обов’язковому порядку включаються до складу відповідної комісії.

Граничний розмір виборчого фонду кандидата становить 50 тисяч розмірів мінімальних зарплат (або 10,25 млн. грн. при мінімальній зарплаті в 205 грн.). Для кандидатів, включених до виборчого бюлетеня для повторного голосування ("другий тур"), граничний розмір виборчого фонду збільшується додатково на 15 тисяч розмірів мінімальних зарплат (або близько 3 млн. грн.).

Добровільний внесок фізичної особи до виборчого фонду одного кандидата на пост президента України не може перевищувати двадцяти п’яти розмірів мінімальних зарплат (або 5125 грн.). Внески юридичних осіб, іноземних громадян та анонімних жертводавців заборонені.

Скасування реєстрації кандидата на пост президента з усіх передбачених законом підстав ініціюється ЦВК, рішення про скасування приймається Верховним судом України.

Дозволено оскарження рішень судів першої інстанції у виборчих спорах в апеляційному порядку.

Законопроектом передбачено проведення телерадіодебатів всіх кандидатів перед першим туром (не більше двох кандидатів у одних дебатах; проводяться між 19 та 23 годинами; графік проведення визначається жеребкуванням; тривалість дебатів – не менше 60 хв.).

У проголосованому законі також враховані пропозиції, що містилися в законопроекті про обов’язкові теледебати перед другим туром (№5085). Передбачається проведення теледебатів за 5 днів до другого туру голосування на УТ-1 тривалістю не менше 100 хв. У разі відмови одного з кандидатів на пост президента України взяти участь в теледебатах або неможливості його участі у них, виділений для теледебатів час надається іншому кандидату у Президенти України для проведення передвиборної агітації.

Детальніше про зміст ухваленого закону, матеріали щодо проходження дивіться тут.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування