25 березня буде змінено Конституцію і почнеться революція?

Четвер, 18 березня 2004, 17:42
Ухвалення змін до Конституції в цілому "теоретично" може відбутися у наступний четвер, 25 березня, повідомив журналістам політкоординатор більшості Степан Гавриш.

За його словами, щоб у четвер проголосувати зміни до Конституції, у вівторок, 23 березня, треба ухвалити закон про вибори народних депутатів.

"В такому випадку, у вівторок ввечері він буде направлений на підпис президенту, і в середу зранку ми можемо мати підписаний закон", – сказав Гавриш.

Гавриш сказав, що конституційна комісія парламенту постійно консультується з юридичним управлінням адміністрації президента з тим, щоб уникнути вето президента.

За словами політкоординатора, закон про вибори буде мати єдиний прохідний бар’єр 3% для партій і блоків.

Коментуючи слова Мороза про те, що зміни до Конституції слід голосувати лише після підписання Кучмою всіх законів (про вибори президента, про вибори до місцевих органів влади тощо), Гавриш сказав, що це не передбачено політичною угодою між більшістю і СПУ та КПУ.

"Там записано, що зміни до Конституції голосуються лише після підписання закону про вибори народних депутатів", – підкреслив Гавриш.

Він також відзначив стрімкість політреформи: "Парламент працює у високих, незвичних для Верховної Ради темпах".

На питання, чим викликана така поспішність, Гавриш сказав, що "пауза може бути використана для тиску на Україну з боку міжнародних організацій".

Також, за його словами, "сама дискусія навколо змін до Конституції впливає на настрої у парламенті". "Ухвалення змін стабілізує ситуацію і почне інший процес політичних переговорів", – сказав політкоординатор.

Гавриш також сказав, що із проекту змін до Конституції може бути вилучена норма про імперативний мандат. Він також сказав, що "за настроями у сесійній залі, деякі депутати виступають за те, щоб зняти із прикінцевих положень норму про вибори Верховної Ради у 2006 за пропорційною системою єдиного загальнодержавного округу".

Як відомо, фракції "Наша Україна" і БЮТ готують масові акції протесту в зв’язку із внесенням змін до Конституції.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News