Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Колишній помічник Лазаренка розкаже, як екс-прем'єр відмивав гроші

П'ятниця, 19 березня 2004, 10:22
Колишній соратник Павла Лазаренка Петро Кириченко стане одним із головних свідків обвинувачення, повідомляє радіо "Свобода".

Як зазначає експерт радіо "Свобода" з питань злочинності та корупції Роман Купчинський, співпраця між ними почалася ще на початку 90-тих років, коли Кириченко відкрив перші рахунки в американському банку для Лазаренка в Польщі.

"Тоді Кириченко потрапив у біду з органами поліції в Польщі. Він був пов’язаний в якійсь мірі зі вбивством. Поліція встановила, що людину вбили з його револьвера", – додає Купчинський.

"В усякому разі, якось Кириченко проскочив цей процес, його не судили. Він повернувся до України і працював із Лазаренком дуже близько в Києві. Основний закид в акті обвинувачення Лазаренка – це те, що Кириченко перемивав значні суми грошей для Лазаренка. В основному, це відбувалося на острові Антигуа, на Карибських островах", – сказав він.

"План, як сказано в акті обвинувачення, був, що Лазаренко й Кириченко хотіли цей банк купити. Замість того, щоб перемивати гроші просто через цей банк, вони хотіли його купити", – зазначив Купчинський.

Він розповів, що Кириченко приїхав до Америки на постійне проживання в 1995 році і купив собі будинок недалеко від Лазаренка в штаті Каліфорнія, біля Сан-Франциско.

Купчинський також нагадав, що 18 червня 1999 року Кириченка заарештували і спершу його звинувачували у тому, що він в’їхав в Америку нелегально, подаючи неправдиві відомості при в’їзді.

"Потім його звинуватили у контактах з Лазаренком. Тоді Кириченко пішов на співпрацю з прокуратурою, і його випустили з тюрми, не конфіскували майно. І він активно розповідав прокуратурі про всі дії, пов’язані з його колишнім шефом", – зазначив Купчинський.

Тим часом, зазначає радіо "Свобода", адвокати Павла Лазаренка закликають присяжних у Сан-Франциско не вірити Петрові Кириченкові, бо він, мовляв, є упередженим – ллє бруд на колишнього партнера, щоб подбати про власну долю і 40 мільйонів доларів, які не конфіскували з його рахунків. Прокурор Марта Берш наголошує, що в процесі над Лазаренком в Америці будуть й інші свідки, яким надали імунітет в обмін на інформацію.

Як відомо, у Сполучених Штатах розпочався допит свідків у справі колишнього українського прем‘єра Павла Лазаренка. Його судять у Сан-Франциско за відмивання через американські фінансові установи 114 мільйонів доларів. Лазаренко відкидає звинувачення і стверджує, що переказував гроші за кордон, щоб фінансувати опозиційну діяльність в Україні.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...