Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США ПОГРОЖУЮТЬ НЕ БРАТИ УКРАЇНУ ДО НАТО І НЕ ПУСКАТИ ЧИНОВНИКІВ-БАНДИТІВ

П'ятниця, 19 березня 2004, 10:52
США відкладуть на невизначений термін питання вступу України до НАТО, якщо передвиборча кампанія в Україні триватиме з порушенням демократичних норм.

Таку думку висловив чільний американський дипломат з відділу України у Державному Департаменті Пол Картер у рамках дискусії, організованої Українсько-Американською Координаційною Радою, Українською Федерацією Америки та Фондом "Україна - США", повідомляє Радіо "Свобода".

Він заявив, що якщо умови проведення виборчої кампанії в Україні залишаться такими, як зараз, то питання вступу України до НАТО буде відкладене на невизначений термін, а самі вибори не будуть вважатися чесними й справедливими.

Картер наголосив, що чесні вибори – це не лише правильний підрахунок голосів: "Наша оцінка виборів буде перш за все залежати від того, як буде вестися передвиборча кампанія відсьогодні і до дня виборів".

"Це стосується не стільки конкретних позитивних кроків, до яких має вдатися українська влада, скільки негативних процесів, які мають припинитися. Такі, як, наприклад, тиск на журналістів чи перешкоди проведенню мітингів опозиції, як, скажімо, у Донецьку. Якщо такі дії припиняться, то це буде кроком уперед", – зазначив він.

Присутній на зустрічі радник українського посольства у США Олександр Щерба зауважив своєму колезі, що з американського боку чути чомусь здебільшого лише песимістичні та скептичні щодо України голоси.

Серед причин для оптимізму офіційного Вашингтона він навів таку: "Лише той факт, що Пінчук та Ахметов ведуть переговори з Ющенком, свідчить, що перемога Ющенка на виборах не буде дивом. І на це всі в Україні розраховують. Отже, Україна стоїть напередодні значних змін, і усі усвідомлюють це. І це одна з причин, чому Кучма не претендує на третій президентський термін".

Щерба також додав, що американцям не треба вказувати Україні, що робити, і лякати якимись страшними наслідками. Замість цього США, за словами Щерби, повинні визнати Україну як важливого партнера і прийняти будь-який вибір українців.

На це американський дипломат Пол Картер відповів: "Якщо вибори в Україні відбудуться з порушеннями, то ми, безумовно, збережемо відносини з Україною і не перетворимо її на Кубу. Тобто, не будемо її цілком ігнорувати".

"Однак головне питання, якими будуть ці відносини. За умов поганого проведення виборів в Україні, ми не знімемо поправку Джексона-Веніка, не буде прогресу у відносинах з НАТО, виникне питання заборони на в`їзд до США корумпованих українських урядовців", – сказав Картер.

Водночас представник Державного департаменту також визнав справедливою критику США у застосуванні подвійних стандартів щодо України та Росії.

"Ми справді більш критичні стосовно України. Але це лише через те, що Україна висловила бажання стати частиною Євроатлантичної спільноти та вступити до НАТО. Росія такого зацікавлення не висловила. Тому питання демократії для нас є дуже важливим, оскільки Україна сама заявила про своє бажання стати частиною нашої спільноти", – сказав він.

Американський дипломат відмовився коментувати можливість зміни політики США щодо України у разі ухвалення українським парламентом змін до Конституції. Він наголосив, що питання конституційної реформи є лише частиною загальної картини. І проблема тиску на мас-медіа є для США не менш важливою, ніж зміни до Конституції.

В той же час, конгресмен від штату Пенсільванія Курт Велдон висловив обурення закриттям приватної радіостанції "Континент," яке, на його думку, відбулося всупереч українському законодавству.

Цю заяву Курт Велдон зробив у вівторок у Конгресі США, під час пленарного засідання Палати Представників. У виступі конгресмен згадав і про нещодавню зустріч із першим заступником міністра закордонних справ Володимиром Єльченком, якому він також висловив своє занепокоєння станом свободи мас-медіа в Україні.

Український урядовець, за словами Велдона, запевнив його, що проблема ретрансляції програм радіо "Свобода" на ультракоротких хвилях буде вирішена найближчим часом.

Читайте також:

ТЕПЕР УЖЕ НАТО ПРОСИТЬ УКРАЇНУ ПРИПИНИТИ ВІЙНУ З ДЕМОКРАТІЄЮ

ДЕРЖДЕП США ЗАЯВЛЯЄ ПРО НАПАД НА ДЕМОКРАТІЮ В УКРАЇНІ

Северінсен вимагає від керівництва ПАРЄ натиснути на Кучму і його підлеглих

ЄС СТУРБОВАНИЙ СТАНОМ ЗІ СВОБОДОЮ СЛОВА В УКРАЇНІ ТА ПЕРЕВІРКАМИ ДПАУ

Резолюція Європарламенту: "Ми закликаємо владу України..."


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...