ЄС не ізолює Кучму, але чекає, що він припинить репресії

П'ятниця, 19 березня 2004, 10:58
Європейський Союз чекає на реакцію офіційного Києва в зв'язку із заявою ЄС щодо останніх подій в Україні.

"Заява ЄС дуже прозора і не приховує жодних оцінок, які ми даємо внутрішньому становищу в Україні. Тому українська влада повинна відповісти з такою ж чіткістю на події, які ми вважаємо неприйнятними", – сказала речниця верховного комісара ЄС з питань безпеки та зовнішньої політики Хав'єра Солани.

Крістіна Ґаяк, речниця Хав'єра Солани, в інтерв'ю українській службі Бі-Бі-Сі назвала заяву ЄС "дуже чітким посланням владі України" з боку всіх членів Євросоюзу.

На питання, чому заява ЄС вийшла із запізненням, речниця Солани сказала, що це була не затримка, а "процес консультацій".

"Насправді ЄС має таку вагу тому, що це не одна країна, а думка усіх країн, які входять до ЄС. Отже, зазвичай в таких умовах ми досить довго консультуємося з кожною окремою країною", – пояснила речниця.

"Це забирає час, але результат є позицією усіх членів ЄС, а також держав, які вступають до Євросоюзу, балканських країн та країн, з якими ми маємо міцні взаємини, на зразок Норвегії", – додала вона.

Крістіна Ґаяк також не погодилася з думкою, що критика з боку всіх європейських країн означає ізоляцію Кучми з боку ЄС: "Радше треба звертати увагу на причини критики, на причини того, що ЄС робить таку заяву. Ми не ведемо мову про ізоляцію. Ми не говоримо про припинення розвитку взаємин з Україною".

"Навпаки, ми кажемо, що міцні українські взаємини з ЄС, яких ми прагнемо, залежать від конкретних дій адміністрації Кучми в галузі запровадження і дотримання європейських цінностей і стандартів. І, звичайно, уряд пана Кучми не повинен почуватися ізольованим, а повинен відчувати зобов'язання відповісти чіткими кроками на те, що заявив Європейський Союз", – додала вона.

Читайте також:

ЄС СТУРБОВАНИЙ СТАНОМ ЗІ СВОБОДОЮ СЛОВА В УКРАЇНІ ТА ПЕРЕВІРКАМИ ДПАУ

ТЕПЕР УЖЕ НАТО ПРОСИТЬ УКРАЇНУ ПРИПИНИТИ ВІЙНУ З ДЕМОКРАТІЄЮ

ДЕРЖДЕП США ЗАЯВЛЯЄ ПРО НАПАД НА ДЕМОКРАТІЮ В УКРАЇНІ

Северінсен вимагає від керівництва ПАРЄ натиснути на Кучму і його підлеглих

Резолюція Європарламенту: "Ми закликаємо владу України..."



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування