Ющенко - найбільший опозиціонер, але для народу це не головний аргумент

П'ятниця, 19 березня 2004, 11:47
Майже чверть українців на виборах президента України обов’язково голосуватимуть за представника опозиції. Такими є дані соціологічного опитування, проведеного Центром Разумкова з 4 по 10 березня 2004 року в усіх регіонах України.

За опозиційного кандидата готові голосувати 23% (минулого року було 28,5%), за кандидата від влади – 7,1% (минулого року було 11,3%), за кандидата, якого відкрито не підтримує ні опозиція, ні чинний президент – 6,9%, не має значення опозиційність чи неопозиційність кандидата при виборі президента для 49,6% опитаних. Важко відповісти на це питання 13,5% громадян.

Як зазначив у коментарі УНІАН директор Центру Анатолій Гриценко, "характер відповідей показує, що сьогодні 70% громадян не орієнтуються у своєму виборі на чинник належності майбутнього президента України до діючої владної команди чи до опозиції".

"Головна причина таких суспільних настроїв – у дедалі більшому розчаруванні громадян діяльністю як владних структур, так і опозиції", – вважає Гриценко.

Він відзначив, що до влади у більшості населення вже давно сформувалося негативне ставлення.

"А опозиція поступово, але неухильно втрачає кредит довіри, одержаний на парламентських виборах 2002 р., хоча статус опозиціонера в нинішніх умовах все ж таки має більшу привабливість, ніж належність до влади. Очевидно, що потенційні кандидати в президенти, чиї прізвища ми постійно чуємо, з різних причин не влаштовують більшість населення", – зазначив Гриценко.

При цьому найбільшим опозиціонером до влади населення вважає Віктора Ющенка. На другому місці – Юлія Тимошенко (20,2%), на третьому – Петро Симоненко – (13,7%), на четвертому – Олександр Мороз(6,9%). Далі йде Наталя Вітренко – 4,2%.

Опозиційність до влади Віктора Януковича відзначили 1,6% респондентів, Віктора Медведчука – 0,6%, Володимира Литвина – 0,4%.


В ході опитування респондентам також ставилося питання, чи доцільно в період проведення передвиборної кампанії заборонити контролюючим державним органам проводити фінансові перевірки та інші інспекційні дії стосовно засобів масової інформації, тому що такі перевірки можуть бути прихованою формою тиску на ЗМІ. 43,5% відповіли "так", 20,3% – проти, питання не цікавить 15,8%, а важко відповісти 20,4%.

На запитання, чи підтримують вони рішення Верховної Ради про скасування обов’язкових передвиборчих телевізійних дебатів між кандидатами на посаду Президента, 44,8% відповіли "ні, не підтримую", 27,1% – "так, підтримую", "не цікавить" питання 16,2%, важко відповісти – 11,9%.

Загальнонаціональне опитування проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 4 по 10 березня 2004 г. Опитано 2012 респондентів віком від 18 років у 118 населених пунктах, включаючи села, селища міського типу, малі, середні і великі міста. Погрішність вибірки – 2,3% .


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування