Швейцарський банкір розповів судові, як Лазаренко переводив гроші зі Швейцарії в США

П'ятниця, 19 березня 2004, 12:44
Суд у справі Лазаренка заслухав у четвер свідчення швейцарського банкіра, який розповів про суми грошей, які було перераховано Лазаренком до Швейцарії, а потім було переведено до Сполучених Штатів.

Про це Українській службі Бі-Бі-Сі повідомила журналістка газети "Сан-Франциско Дейлі Джоурнел" Памела Маклін.

Як зазначає Маклін, свідчення швейцарського банкіра забрало багато часу. Свідчення подавались у вигляді відео. Відповіді були записані в Швейцарії, й журі слухало запис.

Вона також відзначила, що сам Лазаренко наразі не давав свідчень. За нього поки що говорять його адвокати.

За словами журналістки, Лазаренко сидить із своїми адвокатами за столом захисту. Він отримує синхронний переклад під час відповідей свідків і робить записи. Переважно він уважно слухає та обговорює питання зі своїми адвокатами.

"У вступному слові його адвокатів вони змалювали його зусилля, сказавши, що певну частину грошей, які накопичив Лазаренко, він планував використати для того, щоб розпочати кампанію проти Леоніда Кучми. І це було частиною пояснення захисту, чому він зібрав так багато грошей у Сполучених Штатах", – сказала Маклін.

Журналістка також відзначила, що у Лазаренка є три адвокати. "Всі вони добре відомі, принаймні, у західній частині Сполучених Штатів. Вони промовляли від його імені впродовж багатьох місяців, коли вирішувалось, як саме справа буде подаватись на розгляд журі", – додала вона.

Маклін також відзначила, що наразі Лазаренко мешкає в готелі в центрі Сан-Франциско. За її словами, суд над українським екс-прем'єром великої уваги не викликає.

"Я думаю, що увага збільшиться, коли почнуть промовляти більш цікаві свідки. Нова хвиля розпочнеться, коли почне промовляти Петро Кириченко. Це колишній друг Павла Лазаренка, який співпрацює з урядом і тепер буде давати свідчення проти Лазаренка", – зауважила Маклін.

"Я вважаю, що свідчення пана Кириченка буде переломним. Тому дуже важливо буде вислухати, які докази він подасть суду. Один з незвичайних аспектів цього суду полягає в тому, що у американського журі попросять вирішити, чи порушив пан Лазаренко український закон в Україні. І те, що це питання має вирішувати американське журі – це дуже незвично", – наголосила журналістка.

На запитання, чи є якісь аспекти, які можуть вплинути на перебіг справи у несподіваному напрямку, Маклін припустила, що таким може бути реакція на те, що Лазаренко маніпулював енергетичним ринком.

"Одне зі звинувачень на адресу пана Лазаренка полягає в тому, що він маніпулював енергетичним ринком для того, аби отримувати кошти та перераховувати їх на власні рахунки. І якщо ви пам'ятаєте, Каліфорнія впродовж останніх років переживала енергетичну кризу", – зазначила вона.

"Багато великих енергетичних фірм було звинувачено в маніпуляції на ринку. І цілком можливо, що журі пригадає цю ситуацію і прихильніше поставиться до позиції обвинувачення. Оскільки це – питання, яке викликає тут, у Каліфорнії, багато емоцій, і, можливо, воно вплине на журі", – припустила Маклін.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування