Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Павло Лазаренко: "Я звертаюся до рідних Гетьмана і Щербаня – я не мав відношення до цих вбивств!"

П'ятниця, 19 березня 2004, 13:52
Коли Павло Лазаренко пообіцяв дати "Українській правді" інтерв'ю, ми не дуже повірили – у звичках колишніх і нинішніх державних діячів багато обіцяти, але не завжди виконувати сказане. Однак в цьому випадку сталося інакше.

Тому, як і було обіцяно, "УП" – перше видання, яке публікує коротку 20-хвилинну бесіду з Павлом Івановичем після його понад 5-річного мовчання. Ми маємо право на власні судження стосовно персони Лазаренка, але він так само може висловити свою позицію.

У цьому інтерв'ю немає нічого сенсаційного, Лазаренко явно хоче сказати більше, ніж може, тому зважує кожне своє слово. Він дійсно змінився – на фотографіях "Рейтерс" він виглядає сильно посивілим, з мішками під очима.

Але змінився він не на стільки, щоб порадувати своїх ворогів. Насправді це все той самий Лазаренко, зі злегка посивілими скронями, упевненою ходою, широко розгорненими плечами. У всій його фігурі і голосі, як і раніше, відчувається звичка до влади.

Говорили ми за кутовим столиком в кафе федерального суду Сан-Франциско. Поряд розмістився його син – у такому ж бездоганному костюмі. Тут же – адвокат Деніел Горовіц.

Олександр Лазаренко перекладав основні моменти нашої бесіди американцю. Екс-прем'єр відразу взяв ініціативу на себе і обмежив коло питань: "Передусім я не можу торкатися будь-чого, що пов'язано з моїм судом у США".

Ех, пропали мої питання про Кучму, Кириченка, Тимошенко! Більш того, Лазаренко не став відповідати на питання, пов'язані з його майбутнім як політичного діяча у разі його повернення в Україну. "Все розкажу пізніше..."

Розкажіть, де ви живете, як проходить ваш день…

– На жаль, за умовами рішення суду про моє звільнення, я не маю можливості обговорювати деталі свого місцезнаходження.

Чим ви займаєтеся, як зазвичай проходить ваш день?

– Протягом цього періоду мені довелося вивчити американське законодавство, щоб глибоко розуміти американську систему правосуддя.

Я не можу сказати, що знаю всі американські закони досконально, але я старанно працюю в рамках підготовки до трайлу ("суд", тут і в інших місцях Лазаренко мимоволі вживає американські замінники слів – УП).

Але звертаю вашу увагу – всі події в обвинуваченні відбувалися в Україні. Я жодного дня не жив у США і не мав інтересів у США. Будь-якому американському адвокату, який не побував в Україні, вельми складно розуміти нашу країну, наш менталітет – мені доводиться все детально пояснювати, показувати, розказувати, переконувати, щоб адвокати досконально знали Україну і розуміли її.

Для цього необхідно дуже багато часу. Крім суботи і неділі, я щодня працюю з адвокатами з 8 ранку до 11 вечора. А взагалі, якщо комусь колись знадобиться фахівець з американського законодавства і системи правосуддя – краще за мене знавця їм не знайти.

Ви бачили мою команду на суді – це найвищого класу професіонали…

І зараз (щойно закінчилося засідання суду – УП) йдемо працювати. Треба підготуватися до експерта, який буде виступати з питань України. Американський експерт може говорити про ситуацію загалом, а я її знаю зсередини.

– Раніше писали, що ви займаєтеся спортом. Не кинули це заняття?

– Так, це невід'ємна частина – у мене є тренажери, велосипед. По 1-1,5 години займаюся близько 5 разів в тиждень.

У справі говорилося, що вам дозволяють відвідати лікаря – фахівця з варикозного розширення вен "в зв'язку з постопераційними процедурами". Ви дійсно пережили операцію?

– Все минулося успішно. Технології, які існують зараз в Америці, унікальні. Процедуру роблять лазером, і через 3 години я вже міг ходити. Мені сказали: "Лазаренко, ви здорові і нема чогось прикидатися". В Україні на реабілітацію пішло б 3 тижні…

Як зараз ваше здоров'я, після 4-х із гаком років в'язниці? Що ви можете розповісти про американську в'язницю? Скільки у вас було людей в камері?

– Ви розумієте, наскільки непросто це дається… (Пауза – УП) Це важко. (Пауза, дивиться начебто углиб себе – УП). Я би сказав, дуже важко. Мене підтримували. Я спілкувався з рідними і дуже багато працював.

Якщо б уявити, скільки можна було б зробити за цей час! Я жив вірою і знав, що справа дійде до суду. Я абсолютно готовий довести, що я не винен і що мене переслідують виключно з політичних мотивів. Я не зробив нічого такого, чого не робили і не продовжують робити в Україні.

– Бродський якось в "Українській правді" написав, що дуже багато чекає від Лазаренка...

– У мене дуже велике бажання сказати вам і читачам все, що я знаю, але я повинен дотримуватися правил американського суду. Сьогодні я робити цього не можу. Можу лише обіцяти, що вже дуже скоро ви почуєте масу цікавої інформації на суді.

Як регулярно ви отримуєте новини з України? Що читаєте?

– Протягом 4-х років я прочитав всі без виключення номери "Української правди" – всі 100%. "Дзеркало тижня" в повному обсязі, від корки до корки…

"Дзеркало тижня" читаю із задоволенням – це одне з небагатьох об'єктивних видань в Україні. Загалом, читаю різні інтернет-видання, останнім часом "Україну молоду". Читаю постійно дві російські газети – "Московські новини" і "АіФ", я їх передплачую.

Так що я знайомий з усіма новинами з України.

І у певний час буду готовий дати не одне, а десятки інтерв'ю, щоб розказати про все, що знаю.

Оскільки ви знайомі з ситуацією в Україні, цікавить ваша оцінка того, що там відбувається...

– Я би утримався від оцінки… Але мене непокоїть моя доля в Україні. Я стурбований заявами генпрокурора Васильєва щодо вбивств, які намагаються повісити на мене. Перший раз маю можливість звернутися до рідних Гетьмана і Щербаня. Я не маю ані найменшого відношення до цих двох злочинів. Хочу задати питання вам – а ви особисто вірите в мою причетність до цих вбивств?

– Я – ні. (У мене дійсно патологічна недовіра до Генпрокуратури – автор).

– Щоб скоїти злочин, повинні бути серйозні мотиви. Назвіть мені, які спільні інтереси у мене були з покійним Гетьманом? Де ми перетиналися? Як були пов'язані? Піти на такий злочин – повинні бути найвагоміші підстави і мотиви. А у мене їх не було і бути не могло.

Я думаю, в середині суду я готовий буду поговорити про це більш детально. Мені багато що відомо з цього приводу. Єдине, що я можу зараз заявити – мені вдасться довести на підставі матеріалів, зібраних моїми адвокатами в Україні, що 3 людини, на яких повісили вбивство в Генпрокуратурі, не скоювали його.

Так звана донецька група не має відношення до цього. Двоє із осуджених за це вбивство взагалі не були у Києві в той час, і у нас є понад 30 свідків, які підтверджують це.

Важко знайти більш волаючі приклади беззаконня і цинізму!!!

Я звертаюся до рідних і близьких Гетьмана і Щербаня і заявляю з усією відповідальністю – я не мав і не маю відношення до цих вбивств. І це буде доведене після усунення влади в Україні і мого повернення.

То ви не полишаєте надію повернутися до України?

– Заради цього я пішов на суд! Я живу Україною, і будь-яка проблема в Україні – біль для мене. Я бачу весь цинізм влади, адже на відстані набагато інакше все розумієш і переживаєш…

За 5 років стільки нагромадилося… Стільки хочу сказати! Максимум через 3 місяці суд завершиться, і я обіцяю вам дати ексклюзивне інтерв'ю про матеріали, які у мене нагромадилися за 5 років.

І мені не треба, щоб про Лазаренка говорили тільки з позитивного боку. Треба, щоб і про Лазаренка, і про Кучму говорили правду.

У мене до вас особисте питання – чи підтримуєте ви відносини з сім'єю? З дітьми? Чому ваша дружина не з вами зараз, щоб підтримати вас?

– Діти і всі рідні підтримують мене і я їм за це безмірно вдячний! Вони, як ви розумієте, перебувають у небезпеці… На мене постійно чинився і продовжує чинитися тиск! У 1999 році навіть в камеру приходили українці… Саме віра рідних дає сили боротися і йти уперед.

Чи не хочете через "Українську правду" передати привіт Кучмі?

– Ні, я не маю права. Він – потенційний свідок у справі.

І останнє питання на сьогодні – які надії ви пов'язуєте з судом?

– Вірю в перемогу! Буду працювати, щоб донести до присяжних і до всього світу правду і розвіяти необґрунтовану хмару обвинувачень. У мене з'явилася унікальна можливість пролити світло на події в Україні. Прийшов час показати, чому режим вибрав саме мене.

______________
Читайте також:

У Каліфорнії почався суд над Лазаренком: він збирався витратити гроші на повалення Кучми

У СУДІ НАД ЛАЗАРЕНКОМ БУДУТЬ ЗАПИСИ МЕЛЬНИЧЕНКА. ПОТІМ ВІДКРИЮТЬ СПРАВУ ПРОТИ КУЧМИ?

В Америці Лазаренко посивів і став активним українським політиком

Генпрокуратура стверджує: Лазаренко дав 150 тисяч доларів на підготовку убивства Волкова і Бакая

Тяжкі передчуття або Синдром Вавілова

Лазаренко: піввіковий ювілей

Лазаренко змінює захист в Америці

Андрій Вавилов про свідчення в справі Лазаренка


США vs Лазаренко. Частина 1

США vs Павло Лазаренко. Частина 2. Чорномирдіна хочуть допитати

США vs Лазаренко. Частина 3

Справа Лазаренка: важливий свідок захисту Кучма відмовився давати свідчення

США просять про допит українського президента

Чому будуть допитувати Марчука, Волкова і Бакая

Справа "США проти Лазаренко": про що б запитували Кучму?


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували НПЗ
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
Усі новини...