Литвин: краще цукерки виборцям, ніж мільйони доларів – партбосам

П'ятниця, 19 березня 2004, 15:50
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин висловлюється проти виборів у місцеві органи влади на пропорційній основі.

Про це він заявив у ході зустрічі з керівниками органів місцевого самоврядування Волинської області, депутатами обласної ради в п'ятницю в Луцьку, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За словами спікера, з ухваленням законопроекту про вибори на пропорційній основі, лідери політичних партій сподіваються "увічнити себе при владі".

Литвин підкреслив, що люди вважають, що вибори на пропорційній основі дозволять уникнути використання админресурсу на виборах, тому що, на думку народу, "мажоритарники роздають цукерки своїм виборцям".

Але правда полягає в тому, що місце в партійному списку коштує, за словами Литвина, від $300 тис. до $1,7 млн.

Литвин також нагадав, що всі політичні акції в Україні також оплачуються, і якщо будь-яка політична сила хоче вивести народ на вулиці, вона все рівно платить.

За словами спікера, на виборах за пропорційної системою виборці голосують не за реальну програму партії, а за "п'ять світлих кандидатів", які "паровозом" ведуть в органи влади всіх інших.

***

У той же час Литвин називає введення системи виборності глави обласних адміністрацій "наступним кроком внесення змін до Конституції".

Він також нагадав, що дані зміни передбачені законопроектом № 3207-1, внесеним народним депутатом Анатолієм Матвієнком.

На думку Литвина, внесення даних змін зможе підсилити роль місцевого самоврядування.

На цей час голів обладміністрацій в Україні призначає президент.

Як повідомлялося, Верховна Рада України в четвер, 18 березня, ухвалила в першому читанні законопроект про вибори депутатів Верховної Ради Криму, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів.

Закон пропонує проводити вибори до сільських і селищних рад, а також сільських, селищних і міських голів за мажоритарною системою, депутатів міських рад, районних у місті рад, районних і обласних рад, рад Києва і Севастополя – за пропорційною системою.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування