Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КУЧМА ЗВИНУВАЧУЄ ЗАХІД В РЕАЛІЗАЦІЇ ПОЛІТЗАМОВЛЕННЯ

П'ятниця, 19 березня 2004, 19:01
Президент України назвав політичним замовленням заяви міжнародних організацій щодо утисків свободи слова і ЗМІ в Україні.

Таку думку він висловив під час зустрічі з головою державного комітету телебачення й радіомовлення України Іваном Чижем, повідомляє прес-служба президента.

На зустрічі було обговорено правові аспекти ситуації навколо радіо "Континент", радіо "Свобода", радіо "Рокс" та телеканалу "5-й канал".

За словами Чижа, в Україні зареєстровано 19 351 друковане видання, понад 1100 електронних ЗМІ, серед них державними є відповідно 6% та 2,7%.

"Конфлікти, які виникають в їх середовищі, це не конфлікти держави і тим більше аж ніяк не інспіровані владою", – підкреслив Іван Чиж.

Під час зустрічі також було обговорено питання претензій, висловлених на адресу України щодо утисків свободи слова і ЗМІ в країні.

У цьому зв`язку Іван Чиж, зокрема, сказав: "За два роки роботи жодних вказівок від жодного інституту влади щодо утисків ЗМІ я не отримував і не отримую".

"Для мене критеріями є Конституція України й закони України. Немає сьогодні справді об`єктивних причин відносити Україну до країн, в яких переслідується свобода слова, а екстраполювати будь-який господарський конфлікт, або пов`язаний із неправильним трактуванням, видачею ліцензій, якими займається Нацрада, і переводити це на владу, є необ'єктивним і упередженим", – наголосив він.

Чиж також поінформував Кучму про зустріч із представниками секретаріату Ради Європи і дипломатичним корпусом України щодо цих питань, де до зарубіжних представників було доведено думку, що таке ставлення до України "має специфічну заданість".

Президент України, оцінюючи такі закиди на адресу України, сказав: "Це виконання політичного замовлення щодо України і цих проблем". Обговорюючи цю тему, Іван Чиж наголосив: "Треба сповідувати принцип "скільки свободи – стільки відповідальності". Можеш писати все, що завгодно, але за кожним твоїм словом має стояти факт".

У ході бесіди було порушено також питання щодо останньої заяви ЄС відносно свободи слова в Україні.

У цьому зв`язку президент України відмітив тенденційність та однобічність оцінок у цій заяві, сказавши: "Мені прикро читати, таке відчуття, що це хтось написав у Києві, а там озвучили".

Він також погодився із словами Івана Чижа, який сказав, що в Україні "ще не навчилися захищати свою позицію".

Голова Держкомтелерадіо назвав дуже позитивним факт прийняття президентом України рішення щодо запровадження мораторію на перевірки ЗМІ під час передвиборної кампанії.

У ході розмови Іван Чиж доповів про підсумки роботи комітету за минулий рік. Він зазначив, що у 2004 році пріоритетом роботи Держкомтелерадіо визначено утвердження національних інтересів в інформаційній сфері.

Під час зустрічі були обговорені питання стану вітчизняного книговидання. Президент України наголосив на необхідності термінового прийняття змін до Державного бюджету України, якими би повністю вводився в дію закон "Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні".

Леонідом Кучмою було підтримано ініціативу Держкомтелерадіо щодо кроків, спрямованих на виконання Закону України "Про захист суспільної моралі", особливо щодо залучення громадськості у цьому питанні.

У ході бесіди Кучма також дав доручення щодо створення у складі комітету державного департаменту мовної політики.

Читайте також:

ЄС СТУРБОВАНИЙ СТАНОМ ЗІ СВОБОДОЮ СЛОВА В УКРАЇНІ ТА ПЕРЕВІРКАМИ ДПАУ

США ПОГРОЖУЮТЬ НЕ БРАТИ УКРАЇНУ ДО НАТО І НЕ ПУСКАТИ ЧИНОВНИКІВ-БАНДИТІВ

ТЕПЕР УЖЕ НАТО ПРОСИТЬ УКРАЇНУ ПРИПИНИТИ ВІЙНУ З ДЕМОКРАТІЄЮ

ДЕРЖДЕП США ЗАЯВЛЯЄ ПРО НАПАД НА ДЕМОКРАТІЮ В УКРАЇНІ

Северінсен вимагає від керівництва ПАРЄ натиснути на Кучму і його підлеглих

Резолюція Європарламенту: "Ми закликаємо владу України..."

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування