Генерал Кравченко претендує на премію

П'ятниця, 19 березня 2004, 20:02
Екс-офіцер безпеки посольства України в Берліні, генерал СБУ Валерій Кравченко претендує на премію "Свобода висловлювань", яку вручає британська правозахисна організація "Index on Censorship".

Визначення переможців відбудеться 22 березня в будинку Лондонської мерії, повідомляється на сайті організації.

Прізвище Валерія Кравченка фігурує серед претендентів у номінації Whistleblower Award. Нею відзначають людей, які своїми учинками викривали незаконну діяльність влади і віддали за це своє життя або позбулися засобів до існування.

Крім генерала Кравченка, на премію номінований інженер з Індії Сат’єндра Кумар Дубей, який заявляв про корупцію при реалізації великих громадських проектів, пов'язаних з будівництвом. Після марних спроб привернути увагу до ситуації він апелював до прем'єра Індії Ваджпаи, просячи про конфіденційність. У листопаді 2003 він був убитий.

Також на премію претендує Кетрин Ган із Британії – перекладач, яка дала витік інформації у газету "Observer" про те, що США просили уряд Великобританії повідомити про наміри провідних країн-членів Ради безпеки ООН в голосуванні за другу резолюцію, яка дозволяла почати війну в Іраку. Вона була арештована і звільнена в лютому 2004.

Четвертий претендент – Фатіма Мухадірова з Узбекистану. Вона була засуджена до шести років важких робіт "за володіння незаконною релігійною літературою і спробу замаху на конституційний лад". Пізніше вона була звільнена.

Крім номінації Whistleblower Award, у премії "Свобода висловлювань" також визначать найкращу книгу, фільм, музичний твір і назвуть "цензора року".

Серед претендентів у номінації "Книга року" – "Байки кремлівського діггера" Олени Трегубової.

Організація "Index on Censorship" була заснована в 1972 Стефеном Спендером, "з метою захисту ключового права людини на свободу висловлювань". "Index on Censorship" повідомляє про випадки цензури по всьому світу і займається цією проблематикою.

До людей, які роблять внесок і підтримують "Index on Censorship", входять Вацлав Гавел, Салман Рушді, Умберто Еко.

Читайте також про історію Валерія Кравченка:

Генпрокуратура не побачила злочину в наказах, які отримував Кравченко

Томенко оприлюднив матеріали Кравченка: "Просимо оперативно інформувати Центр…"

Генерал Кравченко: "Коли ми говоримо про злочини режиму Кучми, то постає питання: а докази де? У мене такі докази є"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News