Рада Європи відкриє свій офіс в Україні, щоб наблизити її до демократії

Понеділок, 22 березня 2004, 09:17
Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова пропонує створити в Україні незалежний Координаційний центр Ради Європи, через який можна було б співпрацювати з різноманітними структурами РЄ.

Про це вона заявила 18 березня під час зустрічі з делегацією Секретаріату Ради Європи на чолі з директором з питань стратегічного планування Жан-Луї Лораном, повідомляє прес-служба омбудсмена.

Ніна Карпачова переконана, що присутність незалежної координаційної структури в Україні буде сприяти посиленню співпраці з Радою Європи.

Жан-Луї Лоран підтримав пропозицію українського омбудсмена, підкресливши, що Рада Європи готова відкрити свій офіс в Україні, а представник Генерального Секретаря РЄ водночас міг би виконувати обов’язки посла.

Однак він висловив застереження, що у рік президентських виборів в Україні втілити цю ініціативу буде проблематично, хоча це спричинило б новий поштовх розвиткові співпраці.

Обговорюючи перспективи подальшого співробітництва, сторони погодилися, що на сучасному етапі просування України до демократії і верховенства права важливим є зняття грифу секретності з оприлюднення доповідей України, які вона репрезентує у комітетах Ради Європи.

Таке рішення може стати одним із важелів підвищення правової освіти громадян України. Тим паче, що наступний рік Рада Європи проголошує роком освіти в галузі прав людини і планує проведення великої просвітницької роботи.

Пан Лоран також висловив готовність Ради Європи сприяти здійсненню правових експертиз у визначенні процесуального статусу омбудсмена України, зокрема, щодо внесення змін до Цивільно-процесуального та Кримінально-процесуального Кодексів.

Нині, на думку Ніни Карпачової, участь уповноваженого у судових процесах не має чіткого визначення і залишається на розсуд судді. Як свіжий приклад, вона навела відмову суддів Київського апеляційного суду щодо участі представника уповноваженого з прав людини у розгляді судового позову парламентської газети "Голос України" проти ЗАТ "ТНК-Україна-Інвест".

Остання висунула позов до редакції газети та журналіста видання про відшкодування немайнової шкоди на загальну суму майже півмільйона гривень, що може призвести до фінансового краху видання.

Інформуючи, на прохання експертів Ради Європи, про стан функціонування засобів масової інформації в Україні, Ніна Карпачова, зокрема, підкреслила, що ситуацію із закриттям радіо "Континент", на її погляд, варто розцінювати у двох площинах – економічній і політичній.

Хоча радіо дійсно має фінансові негаразди, не можна назвати випадковістю те, що проблему почали вирішувати шляхом відключення передавача саме тепер, напередодні президентських виборів.

Закриття цими днями незалежної телерадіокомпанії "Мукачеве (М-Студіо)" вона також пов’язує з майбутніми виборами міського голови в Мукачевому. Уповноважений проводила моніторинг попередніх виборів у цьому закарпатському місті і відтоді тримає під особистим контролем ситуацію, яка там складається.

Ніна Карпачова також поінформувала представників Ради Європи про свою співпрацю з органами державної влади. Як позитивний приклад, вона навела ухвалені за результатами Спеціальної доповіді українського Омбудсмена постанову Верховної Ради та рішення уряду України, спрямовані на вдосконалення законодавства щодо захисту прав українських трудівників-мігрантів.

Ніна Карпачова розповіла представникам Ради Європи про створення з її ініціативи при Уповноваженому з прав людини Національної координаційної ради з питань захисту свободи слова та ЗМІ, до якої буде залучено фахівців з регіонів.

Сторони домовилися про продовження співпраці у сфері захисту прав людини.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування