Гавриш говорить, що не сварився зі спікером. Але на його місці так би не поводився

Понеділок, 22 березня 2004, 11:31
Координатор парламентської більшості Степан Гавриш вважає, що його пропозиція про внесення на розгляд у Верховній Раді законопроекту про вибори народних депутатів "не підмінює рішення парламенту", і вважає, що конфлікту зі спікером Володимиром Литвином не існує.

Про це він заявив в інтерв'ю журналістам у понеділок у Києві в ході погоджувальної наради фракцій і груп у керівництва парламенту.

"Те, що я запропонував голові Верховної Ради, відповідає регламентові і практиці парламентської демократії, а реакція, що пішла, мені абсолютно не зрозуміла, оскільки жодним чином моя пропозиція не підміняє рішення Верховної Ради, а, навпаки, була спрямована на прийняття такого рішення", – сказав Гавриш.

За його словами, якби погоджувальна нарада відхилила його пропозицію, він би погодився з цим, оскільки це – право Верховної Ради. "Але наша дискусія повинна мати характер рівних можливостей, і використовувати власну позицію головуючого для того, щоб давити на народного депутата, з мого погляду, неприпустимо", – підкреслив він.

У той же час він відзначив, що конфлікту між ним і Литвином не існує. "Я його не створював, і я не бачу необхідності залагоджувати те, чого не відбулося", – сказав він.

"Це – гостра дискусія, це – емоції. Звичайно, можливо, на місці високого інституційного українського політика я б собі такі емоції не дозволив", – додав Гавриш.

Як повідомлялося, на погоджувальній нараді в понеділок Гавриш сказав, що конституційна комісія буде просити поставити законопроект про вибори народних депутатів першим питанням у вівторок.

Литвин, у свою чергу, відзначив, що у вівторок цей законопроект розглядатися не буде, тому що вимагає додаткового вивчення депутатами. Спікер також додав, що Гавриш – координатор більшості, а не глава парламенту, а тому не повинен брати на себе функції, не властиві цій посаді.

Як відомо, Литвин і раніше виступав із критикою на адресу політкоординатора більшості щодо спроб замінити регламент парламенту кулуарними домовленостями.

Так, 1 березня цього року на прес-конференції в Києві Литвин розкритикував заяву координатора більшості про те, що парламент уже може проголосувати за пропорційний закон про вибори і домовленість про це досягнута між більшовиками, КПУ і СПУ.

"Навіть якщо Степан Гавриш буде головою Верховної Ради, він не зможе одноосібно приймати рішення!" – сказав тоді Литвин.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

ГАВРИШ І ЛИТВИН ПОСВАРИЛИСЯ ЧЕРЕЗ ТЕРМІНИ ПРОВЕДЕННЯ ПОЛІТРЕФОРМИ

Литвин відчуває, що втрачає владу?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування