Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин написав Кучмі і Януковичу, до чого довело шевченківські місця СДПУ(О)

Понеділок, 22 березня 2004, 16:46
Спікер Верховної Ради Володимир Литвин звернувся до президента України Леоніда Кучми з проханням залучити наявний потенціал кожного регіону на збереження й облаштування території шевченківських місць.

Про це йдеться в листі Литвина на ім'я Кучми за підсумками підсумками поїздки спікера в рамках святкування 190-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка до сіл Моринці та Шевченкове Звенигородського району Черкаської області, повідомляє у понеділок прес-служба Верховної Ради.

У листі Литвин відзначив складне економічне та соціальне становище сіл регіону. "Шевченківські місця занедбані, села до цих пір не газифіковані, повсюди панує сірість і убогість, дороги у стані, близькому до часів закріпаченого дитинства поета", - говориться в листі.

"Важко навіть уявити, що думають про Україну іноземці, відвідуючи ці місця. Постає питання: на прикладі чого можна виховувати молодь, гідних громадян країни, ідеали якої були сформовані Тарасом Шевченком", - зазначає Литвин.

"На жаль, ми все ще не відійшли від сумнозвісних традицій недалекого минулого – перетворювати ювілей того чи іншого видатного діяча на офіціозні ритуали", - додав він, відзначивши, що "прості люди – зберігачі й виразники народного морально-звичаєвого права – стали ближчими у своїй правдивості до Шевченка, тоді як влада віддалилася від нього – і духовно, і морально, та й організаційно".

Литвин наголосив на почутті "відчуженості, неприхованого обурення, щоб не сказати ненависті", у ставленні простих селян "і до парламенту, і до уряду".

"Це відчувалося з настроїв земляків поета. Крім обіцянок нічого не зроблено. Люди зневірені. Розраховувати за таких умов на діалог, не кажучи вже про омріяну консолідацію нашого суспільства, – даремні сподівання", - зазначив він у листі до Кучми.

Він звернувся до президента з проханням мобілізувати наявний потенціал кожної області на збереження й облаштування території шевченківських місць, розробити план облаштування шевченківських місць, зокрема й зведення хати, про яку наприкінці життя мріяв Кобзар і залишив її креслення.

"Кожна область своїми силами має виконати чітко визначений генпланом обсяг робіт, відповідаючи за певний об’єкт і його подальше належне функціонування", - зазначив Литвин.

Спікер також звернувся з відповідним листом прем’єр-міністра України Віктора Януковича, де також описав складне економічне становище регіону.

У листі Литвин попросив прем’єра виділити кошти для фінансування газифікації сіл Будище, Моринці, Шевченкове – в обсязі 3,8 млн. грн, будівництво школи в с. Шевченкове – в обсязі 1 млн. грн.; капітальний ремонт дільничної лікарні в с. Шевченкове – 100 тис. грн.

Окрім цього, спікер попросив Януковича доручити Міністерству транспорту "вирішити питання з будівництвом і ремонтом доріг, зокрема й на екскурсійних маршрутах, а Черкаській обласній державній адміністрації – провести заходи з благоустрою, підтримання чистоти та порядку шевченківських місць".

Як відомо, губернатором Черкащини є представник СДПУ(О) Вадим Льошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування