Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кравченка висунули на "Викривача року", незважаючи на те, що вина Кучми не доведена в суді

Понеділок, 22 березня 2004, 18:53
Українського генерала Валерія Кравченка висунуто на здобуття премії "За свободу висловлювань" за те, що він мав сміливість розповісти світові про те, що робиться за лаштунками української політики.

Так пояснила висунення Кравченка на здобуття премії інтерв'ю Бі-Бі-Сі редактор журналу "Індекс он Сенсоршип" Джудіс Відал-Холл.

"Валерій Кравченко з України мав сміливість викрити нелегальну діяльність співробітників президента Кучми. Саме для таких людей призначена наша премія – сміливців, які наважуються розповісти світові про те, що робиться за лаштунками", – зазначила Джудіс Відал-Холл.

На запитання, чи не турбує журі той факт, що звинувачення Кравченка поки що не доведені, Відал-Холл відповіла, що членам журі про це відомо, але вони взяли до уваги, що Валерій Кравченко виявив бажання повернутися й надати свідчення в Україні у цій справі, якщо його безпеку буде гарантовано.

Як каже редактор правозахисного журналу, в Україні треба було б провести відкрите судове слухання цієї справи.

Як відомо, впливовий британський журнал "Індекс он Сенсоршип", який спеціалізується на захисті прав людини, вручатиме у понеділок нагороди лауреатам премії "За свободу висловлювань".

Серед номінантів у категорії "Викривач року" – Whistleblower of the Year – колишній службовець української безпеки, генерал Валерій Кравченко.

Нагороду "Викривачеві Року" буде вручено на урочистій церемонії в Лондоні у понеділок, і якщо переможцем виявиться Валерій Кравченко, то невідомо, чи отримає він цю нагороду особисто. За словами пані Відал-Холл, членам комісії з присудження премії невідоме його нинішнє місцеперебування.

Як пояснюють представники журналу "Індекс он Сенсоршип", що перекладається як "індекс цензури", премією у категорії "Викривач року" нагороджують людей, які, часто всупереч власним інтересам, йдуть на те, щоб розповісти світові таємницю, яку вважають важливою для громадськості.

Серед номінантів цього року, наприклад, британка Кетрін Ґан, яка працює у штаб-квартирі британської розвідки, – саме вона розповіла світові про те, що британці стежили за членами ООН, включно з генеральним секретарем.

Інший номінант – інженер Сатендра Кумар Дубей з Індії – намагався повідомити про корупцію при реалізації масштабних державних будівельних проектів. За ці намагання він, очевидно, поплатився життям – восени минулого року його застрелили.

Читайте також:

Генерал Кравченко претендує на премію



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування