Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НА САМІТІ НАТО В СТАМБУЛІ КУЧМУ МОЖУТЬ ЗНОВУ ПОСАДИТИ ПО-ФРАНЦУЗЬКИ?

Вівторок, 23 березня 2004, 11:36
Україна не може розраховувати на рішення про просуванню до НАТО на стамбульському саміті Альянсу через складну ситуацію з демократією.

Про це заявив президент проекту перехідні демократії, глава неурядової організації "Американський комітет НАТО" Брюс Джексон в ефірі передачі "Саме той" у понеділок.

"Оскільки є питання щодо свободи засобів масової інформації, служби безпеки і насильства, яке все ще існує в українській політиці, я думаю, ми не отримаємо якихось найбільш важливих рішень у Стамбулі", – цитує Джексона Огляд телеефіру.

Він також порадив звертати увагу на якість особистих відносин між Кучмою і лідерами в Стамбулі. "Я думаю, це буде ключовий тест", – зазначив Джексон.

"Якщо до нього будуть ставитися з повагою, як до звичайного європейського лідера, це означає, що є впевненість, що реформи ідуть, і вибори будуть вільними. Якщо він буде десь збоку, ніхто з ним не буде розмовляти, чи це вже означає, що це вже стає Білоруссю, і це не відповідає політичному критерію", – додав експерт.

На думку Джексона, вступові України до НАТО заважає нехтування європейськими стандартами.

"Ви бачите, перешкоди щодо прагнення України вступити в НАТО – це не вивід російських військ. Все, що вбиває українську кампанію в цьому напрямку, – це те, яким чином Україна веде політику, відноситься до преси і, скажімо, як використовується податкова адміністрація і інші органи", – зазначив Джексон.

Він відзначив, що Україна дуже добре проводить військову реформу, а Марчук "прекрасно виконує свою роботу".

"От тут виграш іде, а от там, де програш іде – це от ті речі, що я назвав, те, що важливо для Брюсселя", – сказав Джексон.

"Нам треба працювати, українська політика надзвичайно груба за європейськими стандартами. І в Києві політика виглядає більш схожою на Туркменістан, аніж на Брюссель", – зазначив він.

"Це стосується і владних кіл, і опозиції. Обидві сторони відповідають за це. У жовтні треба провести чудові вибори, які нададуть Україні європейський вибір на майбутнє", – наголосив Джексон.

Він також відзначив позитивне значення того, що Вашингтон так уважно ставиться до виборів в Україні.

"В найближчі місяці і тижні другий заступник секретаря пан Армітедж приїде, колишній секретар національної безпеки Збігнєв Бжезинський і високі посадовці із сенату також вирішили подорожувати до України. Я надзвичайно задоволений, що побачив таку конструктивну увагу Вашингтону в цей рік, надзвичайно важливий з точки зору виборів", – сказав Джексон.

Говорячи про ситуацію зі свободою слова, президент проекту схвально відгукнувся про те, що в Україні оголошено мораторій на перевірку ЗМІ.

Говорячи про ситуацію навколо закриття газети "Сільські вісті" та проявів антисемітизму в суспільстві, Джексон зазначив, що хотів би сам почути від єврейських груп не тільки з України, але і з інших єврейських груп , які ведуть моніторинг із цього питання.

"І в президентській адміністрації вказували, що така стаття була опублікована 2 роки тому, і нічого ніхто не робив. Ясно, що їм, деяким представникам правоохоронної системи, їм радять регулювати певні моменти", – зазначив він.

Саміт НАТО має відбутися в середині літа в Стамбулі. Як відомо, на минулому саміті НАТО в Празі через скандал із "Кольчугами" лідери світових держав ігнорували президента Кучму. І щоб не садовити його поруч з президентом США й англійським прем'єром, організатори саміту розсадили учасників засідання вперше за 100 років за французьким алфавітом.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування