Депутати проти ідеї Жванії-Стретовича щодо поширення на Януковича закону про боротьбу з корупцією

Вівторок, 23 березня 2004, 13:52
Верховна Рада не підтримала внесення змін до закону "Про боротьбу з корупцією" щодо відповідальності членів уряду.

За законопроект проголосувало 195 народних депутатів, у тому числі майже в повному складі фракції "Наша України", комуністів, СПУ та БЮТ.

Не взяли участь у голосуванні фракції СДПУ(о), Аграрної партії, НДП, "Трудова Україна", групи "Демініціативи", "Народовладдя", "Народний вибір". Члени фракції "Регіони України" взагалі витягнули свої картки для голосування, оскільки за результатами поіменного голосування вони позначені як "відсутні" (хоча майже всі члени фракції брали участь у попередніх голосуваннях).

Законопроектом, внесеним у лютому 2003 депутатами Стретовичем та Жванією ("Наша Україна"), пропонувалось поширити дію закону про боротьбу з корупцією на прем’єр-міністра та інших членів Кабінету міністрів.

Народні депутати також не погодились відправити законопроект на повторне перше читання ("за" – 187).

Статтею 2 чинної редакції закону "Про боротьбу з корупцією" визначено перелік осіб, уповноважених на виконання функцій держави, які несуть відповідальність за корупційні діяння та інші правопорушення, пов'язані з корупцією.

Такими особами відповідно до закону є державні службовці, народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутати сільських, селищних, міських, районних, обласних рад, посадові особи місцевого самоврядування.

Як відомо, указом президента "Про чергові заходи щодо дальшого здійснення адміністративної реформи в Україні" від 29 травня 2001 було встановлено, що посади прем'єр-міністра, першого віце-прем'єра, віце-прем'єрів, міністрів за характером повноважень, порядком призначення на посади та звільнення з посад належать до політичних і не відносяться до категорій посад державних службовців, визначених Законом України "Про державну службу".

Відповідно, на членів уряду не поширюється корупційне законодавство. Законопроект №3169 був мав виправити цю прогалину.

Детальніше про законопроект читайте тут

За інформацією Лабораторії законодавчих ініціатив


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування