Держдеп США, Євросоюз, Європарламент – у темниках Медведчука

Вівторок, 23 березня 2004, 16:30
Банкова воює не тільки проти українських ЗМІ, але і проти західних урядів. Просто, на відміну від масової зачистки, яка відбувається у першому випадку, у другому війна має дуже лаконічний характер. Здебільшого вона обмежується фразою "Коментар: відсутній до всієї інформації з даної теми".

Темники забороняють телеканалам Медведчука (а це три загальнодержавних мовці, які працюють на державному сигналі і поширені на всю країну) навіть згадувати про негативну реакцію з боку Заходу на події в Україні.

До "Української правди" від осіб, яким ми довіряємо, потрапив ряд темників адміністрації президента. У них, окрім трактування подій внутрішньої політики України, Банкова вимагає не помічати заяви міжнародних організацій чи урядів.

Як відомо, ці послання Заходу українській владі вимагають знищення цензури. У відповідь Банкова цю цензуру затверджує.

Так, наприклад, 18 березня після тижневих узгоджень майже всі країни Європи підтримали заяву Євросоюзу стосовно політичних переслідувань в Україні. Причому Польща й Словаччина ще боролися за те, щоб її текст не був надто нищівний для України.

Того ж дня Банкова поширила близько десяти темників, де при появі якоїсь новини відразу вказується її трактування чи вимога ігнорувати дану подію. Це – уривок із темнику від 17:50. Наполягання не помічати заяву Євросоюзу стоїть четвертим пунктом.

Увага.
18.03.2004
17.50

4. 18 березня оприлюднено інформацію про те, що Рада Євросоюзу ухвалила декларацію про свободу слова в Україні.
Коментар.
Відсутній до всієї інформації з даної теми.

Як підсумок: про заяву Європейського союзу не повідомив жоден (!) телеканал, контрольований Медведчуком: ані УТ-1, ані 1+1, ані "Інтер". На відміну, до речі, від СТБ Пінчука та "Підсумків" на "Ері", яка належать Деркачу.

До речі, інші канали зятя президента ("Новий" і ICTV) так само не помітили цю подію. Люди в оточенні Пінчука неодноразово стверджували, що він не втручається у редакційну політику каналів. Однак ті, хто уважно передивляється всі новини, спостерігають на власні очі – тільки СТБ дозволяє собі бути вільним від темників. Можливо, Пінчуку варто все-таки якось дати зрозуміти своїм каналам, що він демократ і хоче, щоб цей принцип так само сповідували і його медіа.

Ну, і традиційно нічого не сказала про заяву Євросоюзу донецька телекомпанія "Україна" Ахметова, яка також мовить у Києві. Тут можна зрозуміти: вони від Європи найдальші – і з географічної, і зі змістової точки зору. Водночас Ахметову, наприклад, дуже лестила увага послів західних держав, коли вони ледь не в чергу вишиковувалися потиснути йому руку на концерті Джесі Норман у грудні 2003.

Інший приклад засилля темників – на заяву законодавчого органу ЄС, Європарламенту, стосовно подій в Україні. Взагалі ця резолюція – дуже красномовний факт, як для України. Адже Європарламент застеріг державу, яка не є ані кандидатом на вступ до ЄС, ані навіть потенційно не розглядається на цю роль.

Але про цей крок Європарламенту – жодного слова і на УТ-1, і на 1+1, і на "Інтері". До речі, таке ж ігнорування теми виявили "Новий канал", ICTV, "Ера" та "Україна".

Причина цього знаходиться у відповідному темнику:

Увага.
12.03.2004
17.00


5. 12 березня опозиційними ЗМІ оприлюднена низка заяв представників Європарламенту та ЄС щодо України.
Коментар.
Відсутній до всієї інформації з даної теми.

Інформполітика Банкової стосовно європейських організацій нічим не відрізняється від вказівок телеканалам щодо спроб США виправити ситуацію в Україні.

Ще приклад виконання темників – на заяві Держдепартаменту США, яка була озвучена речником зовнішньополітичного відомства Ричардом Боучером три тижні тому.

"Українська влада повинна зупинити свою безперервну кампанію проти незалежних медіа, що прямо суперечить висловленим бажанням України щодо демократизації та більш тісного наближення до євроатлантичної спільноти", – вимагав Держдеп США.

Як неважко здогадатися, відповідь влади була дуже традиційною – такої події не існує. Ні УТ-1, ні 1+1, ні "Інтер" про це не обмовилися ані півсловом.

Читаємо темник:

Увага.
05.03.2004
11.30


6. Речник Державного департаменту США Ричард Баучер зробив низку заяв.
Коментар.
Відсутній до всієї інформації з даної теми.

Варто додати, що про це не повідомили також ICTV та "Україна". Водночас про заяву Держдепу сказали СТБ і "Новий".

Ця подія мала продовження ще в одному темнику:

Увага.
09.03.2004
15.30


6. 9 березня на брифінгу в МЗС опозиційні журналісти спробували підняти тему заяви Держдепартаменту США щодо свободи слова в Україні.
Коментар.
Відсутній до всієї інформації з даної теми.

Ще один приклад:

Увага.
27.02.2004
13.30


5. 27 лютого оприлюднено інформацію про зміст щорічних звітів Держдепартаменту США про становище з правами людини в Україні.
Коментар.
Відсутній до всієї інформації з даної теми.

Нічим не відрізняється політика Банкової і стосовно заяв послів західних країн. Щоб не ускладнювати статтю поясненнями, просто наведемо кілька уривків із темників:

Увага.
16.02.2004
12.45


3. Посол Сполучених Штатів Америки Джон Гербст під час свого перебування у Львові зробив низку заяв.
Коментар.
Відсутній до всієї інформації з даної теми.

Увага.
04.03.2004
14.30


1. 4 березня оприлюднено низку заяв посла США Дж. Гербста.
Коментар.
Відсутній до всієї інформації з даної теми.

Увага.
18.03.2004
16.45


3. 18 березня оприлюднено низку заяв посла Великої Британії в Україні Р.Брінклі.
Коментар.
Відсутній до всієї інформації з даної теми.

Дуже концентрований темник від 10 березня. Це ранкова розсилка циркулярів, в якій повідомляється про події протягом дня, а також пропонується їх трактування.

Аналитическая записка.
10.03.04 г.
9.00


8.
В 15.00 откроется региональный учебно-информационный центр по наблюдению и лечению ВИЧ/СПИД в Восточной Европе и Средней Азии, организованный Министерством здравоохранения, Американским международным альянсом здравоохранения и Европейским региональным бюро Всемирной организации здравоохранения. В акции примут участие первый замминистра здравоохранения О.Лапушенко, посол Германии в Украине Д.Штюдеман, глава комитета Верховной Рады по вопросам здравоохранения, материнства и детства Н.Полищук (ул. Дорогожицкая, 9, Киевская медицинская академия последипломного образования им. П.Л.Щупика).

Комментарий. Тема актуальная. Аналитики полагают, что телеканалы исключат освещение участия в мероприятии Д.Штюдеманна и Н.Полищука.

9. В Вашингтоне пройдет заседание украинско-американского комитета по вопросам внешней политики, на котором будут обсуждаться перспективы углубления двухстороннего стратегического партнерства и сотрудничества. Украинскую сторону на заседании будет представлять первый замминистра иностранных дел Владимир Ельченко, американскую – второй заместитель госсекретаря США Стивен Пайфер.

Комментарий. Тема актуальная. Аналитики полагают, что в случае ее освещения телеканалы акцентируют внимание на месседжах, носящих позитивный характер относительно состояния и перспектив украинско-американских отношений.

10. 10-11 марта посол Великобритании в Украине Роберт Бринкли посетит Донецк.

Комментарий. Отсутствует ко всей информации по данной теме.

***

Цими оприлюдненими вище темниками "Українська правда" намагається привернути увагу до проблеми напередодні візитів до України західних політиків. Зокрема, 25 березня до Києва приїздить перший заступник Держсекретаря США Ричард Армітедж. Його відомство також під цензурним ножем Банкової.

У разі необхідності "Українська правда" готова надати оригінали темників.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування