Швейцарський банкір розповів на суді в Каліфорнії, що Григоришин був людиною Лазаренка

Середа, 24 березня 2004, 10:15
29 березня в судовому процесі "США проти Павла Лазаренка" буде свідчити його колишній співробітник і основний свідок прокуратури Петро Кириченко.

Про це повідомляє спеціальний кореспондент радіо "Свобода", експерт з питань злочинності та корупції Роман Купчинський.

Він розповів, що 22 березня на суді Павла Лазаренка давав свідчення, записані на відеоплівці, Андрей Волкович, банкір з фірми "Кредит свісс" з Женеви.

За словами Купчинського, Волкович розповів, як Лазаренко приїздив до "Кредит свісс" разом з Петром Кириченком, щоб дати "розпорядження банкові на переказ 85 мільйонів доларів у офшорний банк в Чаннел Айлендз."

Це було влітку 1998 року. Захисник Лазаренка під час допиту запитав Волковича, чи керівники "Кредит свісс" знали про ці операції і чи вони робили спроби перевіряти джерела фондів, які були на рахунках Лазаренка і Кириченка. На це Волкович відповів: "Сам голова банку "Кредит свісс" знав про ці операції, і був певний, що все було законно зроблено, і що гроші були законні", – зазначив Купчинський.

"Це дуже важливі питання є, тому що в той самий час проходили різні інші гроші через швейцарські рахунки. Скажімо, Павел Бородін, який тоді був завідувачем у справах Кремля, і цілий скандал навколо 30 мільйонів доларів, які перемивалися через швейцарські банки", – cказав Купчинський.

"Недавно, минулого року, заарештували в швейцарських банках рахунки Йосипа Кобзона, члена російської Держдуми і співака, який також має близькі стосунки з українською політичною елітою", – додав він.

Кореспондент додав, що цього ж дня прокуратура викликала як свідка голову американської фірми "Пасифік модерн хоумз" пана Томаса Дайера. Дайер розповів, як Петро Кириченко звернувся до нього з пропозицією продати в Україну 6 котеджів. Прокуратура показала копію оригінального рахунку, виставлену фірмою "Пасифік модерн хоумз" за продаж котеджів.

"Побіч оригінального рахунку також було показано ще один рахунок – фальшивий, сумою на декілька сот тисяч доларів, більше, ніж оригінальний, і лист до київської митниці з проханням, щоб митна служба в Києві користувалася тільки другим (тобто фальшивим) рахунком. Цей лист також був підроблений, з фальшивим підписом директора фірми "Пасифік модерн хоумз", – зазначив кореспондент "Свободи".

Повертаючись до свідчень швейцарського банкіра, Купчинський зазначив, що той також розповідав про ділові контакти Григоришина з Павлом Лазаренком.

"Це було під час свідчень Волковича. Його запитували, чи він контактував з Лазаренком і Кириченком, чи він старався через них одержати нових клієнтів для банку. Він сказав "так", і між тими клієнтами він згадав Григоришина", – зазначив кореспондент.

"І другий раз у свідченнях він згадав, як він, Волкович, їздив в Україну з банкіром з Росії, який називався Мальцев. Мальцев працював для "Кредит свісс-Бостон" у Москві. Мальцев, Волкович, Григоришин і Кириченко поїхали до Дніпропетровська, щоб там говорити у справах бізнесу, але конкретно не було сказано, з якого бізнесу", – додав він.

За словами кореспондента, на запитання, як себе представляв Григоришин, Волкович відповів, що Григоришин себе представляв постійно як бізнес-партнер Лазаренка.

Він додав імена інших відомих українських чи російських політиків і бізнесменів, що на процесі поки не згадувалися.

В той же час московський кореспондент "Свободи" Віталій Портніков нагадав, що свій бізнес молодий бізнесмен розпочав в Дніпропетровську за допомогою Павла Лазаренка, тоді одного з наймогутніших українських політиків і олігархів.

"Саме за допомогою Лазаренка Григоришин встановив контроль над підприємством "Дніпроспецсталь", одним із найважливіших в українській економіці", – зазначив експерт.

За його словами, після того, як зірка Лазаренка зайшла, Григоришин встановив нові партнерські стосунки із нинішнім керівником АП Віктором Медведчуком та головним партнером Медведчука в бізнесі і політиці Григорієм Суркісом. Це підкреслювали українські й російські ЗМІ.

Саме боротьба за власність між Григоришиним, з одного боку, і Медведчуком та Суркісом, з іншого, як вважали спостерігачі, стала причиною дивовижного арешту одного з найбагатших бізнесменів України за наркотики, нагадав Портніков.

"Однак після звільнення Григоришину вдалося встановити непогані бізнес-стосунки з іншим українським олігархом – народним депутатом України Віктором Пінчуком. Як вважають, саме ці взаємини і врятували на певний час бізнес Костянтина Григоришина. Однак тільки на певний час", – зазначив він.

"Зараз в українських ЗМІ знову з’являються повідомлення про те, що Костянтин Григоришин продовжує боротьбу із близькими до Віктора Медведчука та Григорія Суркіса бізнес-колами, і що сьогодні Віктор Пінчук вже не так зацікавлений у своєму бізнес-партнері, як це було ще кілька місяців тому", – зауважив Портніков.

"А отже, бізнесові російського громадянина Костянтина Григоришина в Україні загрожують нові небезпеки. Вважають, що цей бізнес приречений, а майно, яке свого часу за допомогою Павла Лазаренка набув в Україні Костянтин Григоришин, буде розподілено між новими учасниками гри", – додав він.

Наступне судове засідання у справі Павла Лазаренка в Каліфорнії має відбутися у середу.

Читайте також:

Друзі Медведчука намагаються пов'язати арешт акцій Григоришина зі справою Лазаренка

СУД НАД ЛАЗАРЕНКОМ ПОЧАВСЯ. ВІН ЗАЯВИВ, ЩО ЗАРОБИВ ГРОШІ ЛЕГАЛЬНО І ЙОГО ВИПРАВДАЮТЬ

Павло Лазаренко: "Я звертаюся до рідних Гетьмана і Щербаня – я не мав відношення до цих убивств!"

У Каліфорнії почався суд над Лазаренком: він збирався витратити гроші на повалення Кучми

У СУДІ НАД ЛАЗАРЕНКОМ БУДУТЬ ЗАПИСИ МЕЛЬНИЧЕНКА. ПОТІМ ВІДКРИЮТЬ СПРАВУ ПРОТИ КУЧМИ?



"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування