Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гербст: США не вагаються з критикою України, хоча та - партнер по Іраку

Середа, 24 березня 2004, 10:29
Рішення України відправити свій військовий контингент до Іраку не впливає на критичне ставлення з боку США до утиску демократії в Україні.

Про це сказав у інтерв'ю газеті "День" посол США в Україні Джон Гербст.

Гербст погодився, що відносини між Україною і США "покращилися" після направлення військових. "Деякі критики навіть припускали, що ці рішення надали українському уряду імунітет від інших застережень з боку США. Ці критики не мають рації", – сказав Гербст.

"Приклад: як ви знаєте, перед приїздом в Україну я працював в Узбекистані. Тоді я говорив узбецькому керівництву, що рішення Ташкента з приводу надання Вашингтону можливості базування військових дуже важливе для безпеки США, й воно покращить двосторонні відносини. Але наші відносини не можуть стати насправді дуже близькими, допоки не буде реального покращення, передовсім у сфері поваги до прав людини", – сказав також посол США.

Гербст сказав, що уряду США не вагається, "коли необхідно висловити занепокоєння з приводу порушень демократичності процесу, який передує виборам в Україні цього року".

"Стурбованість стосувалася використання адміністративного ресурсу для блокування проведення політичних заходів опозиції, проблем з закриттям незалежних ЗМІ, зокрема радіостанції, що ретранслювала програми "Свободи", чи використання податкової адміністрації для тиску на політичних опонентів. Усі ці занепокоєння ми висловлюємо відкрито", – додав він.

Водночас Гербст не погодився з ідеєю опозиційних сил про виведення із Іраку українських миротворців.

"Ми вважаємо, що єдина відповідальна позиція щодо Іраку – довести розпочату справу до кінця. Різні партії, різні персоналії займають певні позиції з приводу Іраку з різних причин", – сказав посол.

"Можливо, дехто обстоює ідею виведення сил із Іраку просто тому, що не дуже далекоглядний. Але, можливо, в когось є політична мотивація. Я цього не знаю", – додав Гербст.

На питання про можливе підвищення рівня співпраці між Україною і НАТО під час Стамбульського саміту, Гербст сказав: "Я думаю, ще передчасно про це говорити".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування