Депутати більшості розкритикували Гавриша

Середа, 24 березня 2004, 11:23
Народний депутат Володимир Нечипорук звинувачує координатора парламентської більшості Степана Гавриша у підміні ним функцій керівництва ВР і закликає депутатів-мажоритарників об`єднатись в єдину фракцію. Про це він сказав, виступаючи з парламентської трибуни у середу.

Зокрема, Нечипорук підкреслив, що сьогодні керівник більшості Гавриш "підміняє функції керівництва ВР". Він також наголосив, що депутати не обирали Гавриша повторно координатором. Це, за його словами, зробили 5 чи 6 керівників фракцій, повідомляє УНІАН.

"Якщо Гавриш хоче будувати свою республіку, хай будує її у Харкові, а не у ВР", – наголосив Нечипорук, додавши, що мажоритарники категорично проти цього. "Ми не дамо, щоб нас вели, як овець, Гавриш чи ще хтось, і ми не дамо можливості провести пропорційний закон за закритими списками", – наголосив він.

Він закликав депутатів-мажоритарників об`єднатись в єдину фракцію, щоб захищати інтереси народу, який їх обрав, а не "приватні корпоративні інтереси керівників партій".

Після цього слово взяв Нестор Шуфрич, який заявив, що Нечипорук, перебуваючи у фракції СДПУ(о), разом з іншими членами фракції підтримав кандидатуру Гавриша. Також він наголосив, що фракція всіляко підтримує законно обране керівництво парламенту.

Гавриш, який попросив слово після цього, звинуватив Нечипорука, що він завжди не дотримувався регламенту й норм поведінки у більшості, а також запропонував дочекатися завершення суду над Павлом Лазаренком, щоб "побачити, чим він завершиться для тих, хто сьогодні займає несподівану позицію".

Нечипорук відповів Гавришу, що він виступав не від імені Лазаренка, адміністрації президента чи будь-кого ще, а виступав від імені народу, який його обрав.

В той же час перший заступник голови комітету з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради Василь Гаврилюк (група "Народовладдя") закликав Степана Гавриша та інших депутатів не прискорювати штучно законотворчий процес ціною порушення регламенту.

Таке прохання він висловив у відкритому листі до координатора парламентської більшості Гавриша, поширеному прес-службою депутата.

Гаврилюк нагадав, що ряд засобів масової інформації оприлюднили заяви Гавриша щодо голосування по законопроекту "Про вибори народних депутатів України", де він як координатор парламентської більшості та як співголова тимчасової спеціальної комісії ВР по внесенню змін до Конституції наполягає на якомога швидшому голосуванні щодо цього законопроекту та низки інших у цілому.

"Дивно чути такі оцінки та докори від такого досвідченого парламентарія та поважного юриста. Адже ви прекрасно знаєте й розумієте, що вказані законопроекти є фундаментальними для політичної системи України, і повинні бути розглянуті та проголосовані у чіткій відповідності з регламентом", – зазначає в листі Гаврилюк.

"Досить вже тих порушень, які мають місце при обговоренні та прийнятті закону "Про вибори депутатів ВР АРК, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", – наголосив депутат.

Він нагадав, що при розгляді цього закону в день розповсюдження примірників законопроектів тексти цих документів вже обговорювалися парламентаріями, а наступного дня по них приймалися рішення, та й для внесення відповідних пропозицій до другого читання Тимчасова комісія визначила лише неповних 3 робочих дні, що є грубим порушенням регламенту ВР.

"Адже регламент ВР чітко визначає, що тексти законопроектів надаються депутатам не пізніше як за 6 днів до розгляду, а пропозиції до другого читання повинні прийматися протягом чотирнадцятиденного терміну", – наголосив Гаврилюк.

"Порушення регламенту загрожує збуренням атмосфери у парламентській залі та можливим зривом законотворчого процесу. Більш того, подібні дії несуть у собі небезпеку перманентного порушення Конституції та законів України не тільки народними обранцями, а й усіма громадянами України, що є неприпустимим", – зазначив він.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування