Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У МЗС обурені Саакашвілі, який почув неправду про найманців з України

Середа, 24 березня 2004, 21:54
В Україні обурені твердженнями президента Грузії Михайла Саакашвілі про те, що нібито керівництво Аджарії веде переговори з питання найму певних осіб в Україні і Чечні для поповнення своїх бандформувань.

Про це перший заступник міністра закордонних справ України Володимир Єльченко заявив у середу в ході зустрічі з послом Грузії Гріголом Катамадзе.

Як повідомляє прес-служба МЗС, Катамадзе був викликаний до МЗС України в зв'язку із заявами грузинського президента.

Беручи до уваги тісні партнерські відносини між двома країнами, що існують вже багато років, а також допомогу, яку Україна неодноразово надавала Грузії в найтяжчі моменти її історії, українська сторона категорично відкидає навіть гіпотетичну можливість такої постановки питання новим грузинським керівництвом, підкреслив Єльченко.

При цьому він зазначив, що ще більше здивування подібне обвинувачення викликає на фоні всіх тих значних зусиль, які Україна докладала і докладає для урегулювання конфліктної ситуації в іншому регіоні Грузії – Абхазії.

Єльченко вимагав від грузинської сторони негайних роз'яснень з цього приводу, і грузинський дипломат запевнив його в тому, що стурбованість української сторони буде негайно доведена до офіційної влади Грузії.

Коментуючи зустріч Єльченка з Катамадзе, глава прес-служби МЗС Маркіян Лубківський нагадав, що Україна є учасницею Женевських конвенцій 1949 року і протоколів до них 1977 року, а також Міжнародної конвенції про боротьбу з вербуванням, використанням, фінансуванням і навчанням найманців 1989 року, і суворо дотримується міжнародно-правових зобов'язань, взятих відповідно до цих договорів.

Крім того, підкреслив глава прес-служби МЗС, ст. 447 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за вербування, фінансування, матеріальне забезпечення, навчання найманців, а також участь осіб без дозволу відповідних органів державної влади у збройних конфліктах інших держав з метою отримання матеріальної винагороди.

***

Разом із тим міністр внутрішніх справ Аджарської автономії Джемал Гогітідзе також заявив, що це Саакашвілі повідомив про намір керівництва автономії "ввести до Аджарії найманців із Чечні та України"

"Звідки у президента такі дані? За цими заявами немає жодних підтверджень, тільки реклама уявної поінформованості Саакашвілі", – сказав Гогітідзе.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...