Заступник держсекретаря: у США немає свого кандидата у президенти України

Четвер, 25 березня 2004, 12:53
Уряд США не підтримує жодного конкретного кандидата в президенти в Україні. США виступатимуть за проведення вільних виборів, демократичну можливість волевиявлення українського народу.

Про це заявила заступник Державного секретаря США Елізабет Джонс під час зустрічі із спікером Верховної Ради Володимиром Литвином, повідомляє інформуправління парламенту України.

"США дуже уважно придивляються до того, як в Україні розвиваються події щодо підготовки до виборів у жовтні, і сподіваються на дальший розвиток демократії в Україні", – зазначила Джонс.

"Одним з гарантів транспарентності виборів є Верховна Рада України", - наголосив Литвин. Він поінформував Джонс про роботу вищого законодавчого органу над законом про вибори народних депутатів та іншими законопроектами, передбаченими політичною угодою, яка є підґрунтям реалізації конституційної реформи.

"Політичну ж реформу, яка, очевидно, суспільно назріла, варто розглядати як процес утвердження демократії в Україні, а не обмеження її", - підкреслив Литвин.

Також під час зустрічі Джонс позитивно оцінила рішення Верховної Ради України щодо участі українських миротворців у відновленні стабільності в Іраку, виклала бачення Уряду США процесів, які відбуваються у цій країні, і висловила сподівання, що співпраця України і НАТО у цьому аспекті буде активізуватися.

"Ми розраховуємо, – зазначила Джонс, – що Україна, українські компанії візьмуть участь у відбудові Іраку і готові сприяти їхній ефективній участі у тендері". Литвин підтвердив готовність України до участі у відбудові Іраку і зацікавленість в цьому українських підприємств.

Джонс також заявила, що США "підтримують цілі і сподівання України щодо інтеграції в європейські та трансатлантичні структури, в тому числі переконані у вступі України до СОТ в найближчий період".

На думку Литвина, євроінтеграційний напрямок є пріоритетним для України.

Також було обговорено питання набуття Україною статусу країни з ринковою економікою. Джонс запевнила Литвина у підтримці цього процесу з боку США.

Керівник українського парламенту висловив впевненість, що Верховна Рада України найближчим часом ухвалить рішення з єдиного питання, що залишилося на цьому шляху і яке стосується унормування ситуації на ринку інтелектуальної власності.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування